luni, aprilie 12, 2021

Principalul „combustibil” al per­formanţelor sexuale masculine este testosteronul, hormon responsabil atât de trăsăturile specifice bărbaţilor (musculatură, voce groasă, pilozitate), cât şi de libido.

Este normal ca apetitul sexual să scadă după 20 de ani, însă variază de la bărbat la bărbat. Principalul factor ce regleză cheful de sex (în 90% din cazuri) este testosteronul, care începe să fie secretat în adolescenţă şi care poate fi afectat de mai mulţi factori de-a lungul vieţii, printre care lipsa somnului, stresul, depresia sau anumite medicamente.

„Medicamentele pentru schizofrenie şi depresie cresc nivelul de prolactină, care blochează acţiunea testosteronului.” Hormonul în sine este secretat în cantităţi normale, însă acţiunea lui este inhibată”, explică Dan Pereţianu, medic endocrinolog

sexolog la Clinica Medicală Povernei din Bucureşti.

Obezitatea şi circulaţia proastă a sângelui provoacă disfuncţie erectilă

Nivelul de testosteron nu este singura cauză a disfuncţiilor sexuale, ci şi proasta circulaţie a sângelui, prin incapacitatea arterelor de a se dilata.
„Ateroscleroza face ca vasele de sânge să nu se dilate la momentul dorit. Astfel, apar disfuncţiile erectile. Diabetul, tulburările vasculare, obezitatea, dar şi nivelul ridicat de colesterol sunt alte boli care afectează erecţia”, adaugă medicul.

REŢETĂ

Problemele se pot trata cu medicamente

Două

analize pot stabili cauza problemelor în pat: una care arată gradul de vascularizare peniană (se face o injecţie intrapeniană) şi un set de analize hormonale, care stabilesc concentraţia de hormoni din sânge. Medicul poate recomanda mai multe tipuri de investigaţii, în funcţie de complexitatea fiecărui caz.

„Eu recomand şase analize: pentru testosteron, IGF1, prolactină, FSH, LH şi
estradiol. Analiza nu necesită o pregătire prealabilă şi, în general se face dimineaţa, fără să fie nevoie să vă abţineţi de la mâncare”, explică medicul Pereţianu. În funcţie de rezultat, se stabileşte tratamentul

hormonal.

„Dacă ai un nivel scăzut de testosteron se prescrie un tratament cu testosteron. Dacă ai un nivel mare de prolactină (hormon care inhibă acţiunea testosteronului), se prescrie un tratament antiprolactinic”, explică endocrinologul.

Ultimele stiri

Parteneri