marți, octombrie 4, 2022

Ce mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 16 august. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox.

Creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Brâncoveanu Voievod cu fiii sai, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, în fiecare an, pe 16 august. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost Domn al Țării Românești între anii 1688 – 1714.

Te-ar mai interesa: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mu...

Sfinţii Martiri Brâncoveni Archives - Basilica.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox

Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariției Bibliei în limba română, numită „de la București”, în anul 1688. Și-a asumat rolul de protector al tiparului și școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania.

A dat Bucureștiului o nouă Academie Domnească, transformând școala de la Sfântul Sava în „colegiu public pentru pământeni și străini”, cu o programa asemănătoare instituțiilor de grad superior.

L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub îndrumarea căruia se vor tipări numeroase cărți în limbile română, greacă, slavonă, georgiană și chiar arabă.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: ”Nu grăsimile devastează ficatul, î...

A ctitorit mai multe biserici și mănăstiri, între care: bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, Mănăstirile Hurezi și Brâncoveni, Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, unde odihnesc sfintele sale moaște.

Pentru că a refuzat să se lepede de la credința creștina, pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat.

La 20 iunie 1992 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât proslăvirea Sfântului și Binecredinciosului Voievod Constantin Brâncoveanu, pentru faptele sale sfinte și înflorirea vieții spirituale și duhovnicești ortodoxe din Țara Românească.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai sănătoase fructe? Sunt, într-ad...

Rugăciune către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu

Sfinte Mucenice Brâncovene Constantine, Dumnezeu te-a uns ca să călăuzești destinele neamului tău printre stâncile prăpăstioase ale vremii. Domnul te-a chemat să sporești slava Bisericii Ortodoxe, de la noi și de pretutindeni, cu darurile pe care numai puterea Celui de sus le-a pus întru a ta chivernisire. Tu te-ai rugat Bunului Dumnezeu pentru statornicirea în dreapta credință, dimpreună cu fiii tăi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul tău Ianache.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni se supără din nimicuri? Arsenie ...

Tu ai primit cununa sfântă a muceniciei, cu fiii tăi. Ne rugăm ție în fața icoanei tale și cerem să duci la Părintele Ceresc rugăciunile noastre smerite, ca să ne izbăvească de durerile cele amare abătute de atâtea ori asupra noastră, să ne ocrotească de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi. Să dăruiască sănătate tuturor fiilor neamului românesc, pace lumii, liniște în sufletele și casele noastre; să ne țină în dreapta credință a Bisericii noastre cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească.

Te-ar mai interesa: Octavian Jurma: Pandemia nu s-a terminat! Valul 7 ...

16 august - Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor | AGERPRES • Actualizează lumea.

Unde se găsesc sfinte moaște ale Sfinților Martiri Brâncoveni

După martiriul Sfântului Constantin Voievod și al fiilor săi, turcii le-au aruncat moaștele în Bosfor. Dar soția sa, Maria, și cu câțiva sfetnici au adunat moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și le-au îngropat în mare taină Sfinții Martiri Brâncoveni insula din Halki din Marea Marmara, chiar lângă Tarigrad.

Potrivit pravila.ro, în vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns rămășitele domnitorului și o parte din cele ale copiilor ei și le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. A așezat peste mormânt o piatră împodobită doar cu pajura țării, fără nici o pisanie, iar deasupra a pus o candelă de argint.

Părticele din Moaștele Sfinților Martiri se găsesc la:

  • Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu din Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, Piața Sf. Gheorghe, Bd. Bratianu Nr. 27 (în curtea bisericii Sf. Gheorghe Nou se găsește borna kilometrului zero al României).
  • Mănăstirea Sf. Nicolae-Mihai Vodă, București, Str. Sapienței Nr. 4 (la câteva sute de metri de stația de metrou Izvor).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private