miercuri, martie 29, 2023

Ce mănâncă un pacient într-un spital din România? Beatrice Mahler: Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta. Vă întreb pe voi, din 11 lei pe zi puteți asigura acasă trei mese?

Meniul unui simplu pacient care trebuie asigurat cu doar 11 lei pe zi este un lucru greu de realizat. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, este de părere că alocația pentru hrana zilnică a pacienților este „mult sub nevoia reală”.

Te-ar mai interesa: Ce boli poate anunța urina urât mirositoare. Nu ig...

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mahler vorbește despre greul care ne așteaptă: „Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne… cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.”

Ce mănâncă un pacient într-un spital din România? Beatrice Mahler: Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta

”Pâinea noastră cea de toate zilele

Dă-ne-o nouă astăzi”

Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană… hrana din spitale.

În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

Te-ar mai interesa: Se dă startul înscrierilor la examenul de Rezidenţ...

Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.

Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.

Te-ar mai interesa: Bomba din farfurie! LISTA COMPLETĂ a aditivilor al...

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…

Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.

„Vă întreb pe voi, din 11 lei pe zi puteți asigura acasă trei mese?”

În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci?

Te-ar mai interesa: Cele mai importante analize anuale. Cum le poți fa...

Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?

Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, vă las linkuri în primul comentariu, dar cum spuneam tema rămâne de actualitate.

Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?

Las mai joi imagini cu meniul comun de astăzi din Marius Nasta: mic dejun, prânz, cină. Preț 11 lei”, a scris dr. Beatrice Mahler pe pagina sa de Facebook.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private