Sari la conținut

Ce minuni fac curele cu ape minerale din Ardeal

Daniela Șerb
România deţine 30% din fondul balnear al Europei, o comoară puțin exploatată până acum. Stațiunile balneare din Ardeal, precum Băile Felix, Bazna sau Băile 1 Mai sunt cunoscute pentru izvoarele termale ale căror ape sunt indicate în profilaxia și tratarea mai multor boli, de la cele digestive, până la cele ale aparatului locomotor. Astfel, reumatismele degenerative de tipul artrozelor, spondilozelor cervicale pot fi ameliorate în urma curelor cu ape minerale, la fel şi afecţiunile postoperatorii de la nivelul muşchilor, oaselor sau articulaţiilor, precum şi cele neurologice periferice de tipul paraliziilor şi parezelor post-traumatice. Anul trecut, sezonul balnear a început în aprilie. Până acum, bugetul pentru biletele de tratament distribuite prin Casa Naţională de Pensii nu a fost încă stabilit.

Pe lângă faptul că sunt clorurate sodice, iodurate sau bromurate apele stațiunii Băile Felix, aflate la 8 km de Oradea, au două mari calități: sunt puternic mineralizate  (sub un gram la litru) și izvorăsc din pământ la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ne-a explicat conf. dr. Ioan Onac, șeful Secției de medicină fizică și balneologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

Cure externe și interne

Două sunt indi­cațiile terapeutice pentru care sunt folosite izvoarele mineralizate. „Este vorba de cure externe (reumatism, tratamente postraumatice sau neurologice) și cure interne în afecțiuni precum colecistite, colite și patologii renale. De exemplu, apele mineralizate răcite și folosite în cure interne stimulează excreția urinară astfel că după o priză de administrare de 1,5 litri, cantitatea de lichid eliminată este dublă”, a explicat dr. Onac.

Citeste si:

Datorită multiplelor facilități oferite, stațiunea este una dintre preferatele sportivilor care vin aici pentru a se recupera.
PROCEDURI: Hidroterapie, băi galvanice, împachetări cu parafină, ultresunete, magnetoterapie, băi de plante, masaj, aerosoli.
CÂT COSTĂ Anul trecut, un bilet de tratament distribuit prin Casa Națională de Pensii a costat 1.481 de lei. Pensionarii au achitat 50% din contravaloarea biletului. Persoanele care au avut trimitere de la medic au avut parte de tratamente gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.


Un sejur balnear durează 12 sau 18 zile, iar biletul include 24 de proceduri medicale, câte două sau trei pe zi.
O cameră de închiriat la vilă costă între 100 și 140 de lei pentru persoanele care vin pe cont propriu în sezon (iulie-august) la care se adaugă între 10 și 15 lei pe zi de persoană pentru mic dejun. În extrasezon cazarea costă între 90 și 120 de lei pe zi camera.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.