joi, iunie 1, 2023

Ce ne indică picioarele puternice? Insuficienta cardiaca este o boala cardiovasculară. Apare atunci cand mușchiul inimii nu pompeaza  suficient sânge pentru nevoile țesuturilor și organelor corpului. În functie de simptome, potrivit medicilor, aceasta poate fi acuta sau cronica.

Potrivit unui studiu prezentat la un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC), persoanele cu picioare puternice au mai puține șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă după un atac de cord.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

La acest studiu au participat 932 de pacienți cu un infarct miocardic acut. Forța maximă a cvadricepsului a fost măsurată ca indicator al forței picioarelor.

Pe baza rezultatelor, toți pacienții au fost clasificați ca având o forță „ridicată” sau „scăzută”, în funcție de faptul că valoarea lor era peste sau sub mediana pentru sexul lor.

Pentru femei, valoarea mediană a fost de 33% din greutatea corporală și de 52% din greutatea corporală pentru bărbați. În detaliu, 451 de pacienți au avut o forță scăzută a cvadricepsului și 481 au avut o forță ridicată.

Te-ar mai interesa: Spondilita anchilozantă predipsune la fibroză pulm...

„În timpul unei urmăriri medii de 4,5 ani, 67 de pacienți (7,2%) au dezvoltat insuficiență cardiacă. Incidența insuficienței cardiace a fost de 10,2 la 1.000 de persoane-an la pacienții cu forță mare a cvadricepsului și de 22,9 la 1.000 de persoane-an la cei cu forță scăzută”, se arată în studiu.

Monitorizare mai intensă

În comparație cu forța cvadricepsului scăzută, forța ridicată a fost asociată cu un risc cu 41% mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă. Cercetătorii au constatat că fiecare creștere cu 5% în greutate corporală a forței cvadricepsului a fost asociată cu o probabilitate cu 11% mai mică de insuficiență cardiacă.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

„Forța cvadricepsului este ușor și simplu de măsurat cu exactitate în practica clinică. Studiul nostru sugerează că forța cvadricepsului poate ajuta la identificarea pacienților cu risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă după infarctul miocardic, care ar putea beneficia apoi de o monitorizare mai intensă, notează Sante Magazin.

Antrenamentul care implică mușchii cvadricepsului ar trebui să fie recomandat pacienților cu infarct miocardic.

Te-ar mai interesa: Medic: Nevoia de a urina mai des și mult mai urgen...

Rezultatele trebuie să fie reproduse în alte studii, dar ele sugerează că antrenamentul forței care implică mușchii cvadricepsului ar trebui să fie recomandat pacienților cu infarct miocardic pentru a preveni insuficiența cardiacă”, relatează autorul studiului, Kensuke Ueno, fizioterapeut la Kitasato University Graduate School of Medical Sciences, Japonia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private