Sari la conținut

Ce ne recomandă medicii pe timp de caniculă? Evitați să mai faceți greșeala aceasta când ieșiti din casă!

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Temperaturile ridicate din România au umplut sălile de primiri urgențe, motiv pentru care cadrele medicale trag un semnal de alarmă! Oamenii, cu precădere cei cu diverse afecțiuni, trebuie să țină cont de mai multe aspecte.

Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a explicat pentru Știrile Pro TV la ce aspecte trebuie să acorde oamenii ateție atunci când se pregătesc să iasă din casă pe caniculă.

Un aspect extrem de important este hidratarea.

”Să evite expunerea la soare și la căldură, în general, la căldura de afară între orele 11 și 17 – sau dacă trebuie neapărat să iasă, este necesar să-și acopere capul și să poarte haine din materiale textile naturale, ușoare, prin care pielea să poată respira și astfel să-și mai elimine din căldură.

De asemenea, e necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la 2 litri jumătate în sus pe 24 de ore. E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare. Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte … cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim.

De asemenea, alimentația trebuie adaptată acestor temperaturi. E indicat să fie consumate mai multe fructe și legume proaspete și să scădem alimentele foarte calorigene: carnea sau preparatele gătite, așa, într-un mod sofisticat, pentru că să încercăm să mâncăm produse cât mai naturale și mai simple, pentru că și organismul le va digera mai ușor”.

”Persoanele care se știu cu afecțiuni cardiovasculare și nu numai cardiovasculare – orice fel de afecțiune – este necesar să-și continue tratamentul prescris. Sigur, în cazul celor cu hipertensiune, corect este să-și monitorizeze această tensiune, pentru că în perioadele de căldură, de caniculă, tensiunea are tendința să aibă valori mai scăzute față de restul anului.”

Doamna doctor ne recomandă ca în această perioadă să nu consumăm lichide foarte reci, deoarece putem răguși foarte ușor.

”Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate. Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Dar dacă simțim nu neapărat nevoie de alcool, este contraindicat să se consume băuturi spirtoase.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel