marți, mai 30, 2023

Creștinii ortodocși și greco- catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care își amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea și de judecarea lui Iisus.

La ultima cină pe care a luat-o cu ucenicii, Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creștinului posibilitatea să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

În aceeași zi, conform Evangheliei lui Ioan, Iisus a făcut gestul umil de a spăla picioarele ucenicilor. După Cina cea de Taină, Domnul s-a retras în grădina Ghetsimani ca să se roage.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...


Ce este interzis sa faci în Joia Mare

Ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului.

Mai există tradiţia ca, în dimineaţaMare din duminica Paştelui, oamenii să-şi spele faţa cu apă nouă sau apă neîncepută în care pun un ou roşu, având credinţa că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.

O altă tradiție spune că, pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare. Există o anumită reţinere la atingeri în Joia Mare. Oamenii îşi dau mâna, dar nu se ating.

Te-ar mai interesa: Camera Deputaților amână să voteze proiectul de le...

Joia Mare 2023. Ce este interzis sa faci astăzi! Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimăriţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

Prin Sudul țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le când dorința s-a împlinit. Acestă ață și-o pun sub pernă seara, crezând că-și vor visa ursitul, scrie creștinortodox.ro.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private