joi, decembrie 3, 2020
Irina Lungu

Un studiu de ultimă oră trage semnalul de alarmă în ceea ce privește pasta de dinți și câte pericole nebănuite se pot ascunde în compoziția ei.

Dincolo de fluor, care a avut de-a lungul anilor păreri pro și contra, oamenii de știință vorbesc acum de triclosan, un ingredient regăsit în compoziția pastei de dinți, ce este asociat cu dereglări hormonale, precum și cu riscul de apariție a unor tipuri de cancer.

Conform unui studiu efectuat de un laborator de la University of Massachusetts Amherst, care a colaborat cu alți oameni de știință de la 13 universități pentru a explora efectele triclosanului, acesta are efecte negative asupra sănătății.

La testele efectuate pe șoareci normali, în urma folosirii triclosanului au apărut inflamații ușoare. De asemenea, echipa a testat acest ingredient și pe șoareci modificați genetic, astfel încât au dezvoltat spontan o boală inflamatorie a intestinelor – care afectează aproximativ trei milioane de americani, scrie a1.ro.

De asemenea, triclosanul le-a fost administrat și unor șoareci cu cancer de colon. Rezultatele au arătat că inflamația colonului s-a agravat după aplicarea triclosanului.

Ba mai mult,  substanța a accelerat dezvoltarea colitei – inflamație care duce la sângerare rectală, diaree, durere și spasme abdominale. Cercetătorii spun că, în unele cazuri, substanța a dus și la reducerea duratei de viață a șoarecilor.

Rozătoarele care au suferit o inflamație din cauza expunerii la triclosan prezentau o diversitate mai mică a speciilor de microbi din intestin. Deoarece este un compus care ucide bacteriile, cercetătorii s-au gândit că vinovată este această micșorare a comunității de microbi.

Parteneri