Sari la conținut

Ce poți face cu medicamentele expirate, Ministerul Sănătății a publicat instrucțiuni noi

Medicamente
Imagine creată cu AI
Medicament periculos pentru sanatate

Ce poți face cu medicamentele expirate, Ministerul Sănătății a publicat instrucțiuni noi și vine cu precizări. Ministerul Sănătății a publicat instrucțiunile referitoare la modul de gestionare a acestor deșeuri periculoase, precum și procedura de decontare a cheltuielilor suportate de unitățile sanitare în acest proces.

Ce poți face cu medicamentele expirate, unde le poți duce

Medicamentele expirate sau pe care pacienții nu le mai folosesc vor putea fi predate în puncte special amenajate în cadrul spitalelor publice și private. Și până acum medicamentele expirate aveau regim special, acestea trebuiau duse către farmacii și nu aruncate, pur și simplu, la gunoi. Costurile cu colectarea, depozitarea și distrugerea acestora nu erau acoperite de stat și, din acest motiv, farmaciile refuză colectarea și manipularea acestora.

Astfel, conform instrucțiunilor, în spații special destinate în curtea fiecărui spital, care să permită accesul ușor al cetățenilor, urmează să fie amplasate recipiente în care populația să pună medicamentele vechi sau pe care nu le mai utilizează.

Potrivit noilor reglementări, medicamentele se vor colecta diferențiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe multe categorii.

Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv citostaticele și cele citotoxice, se vor colecta în recipiente de carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac de polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid, iar recipientele trebuie prevăzute cu un sistem anti-retur pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.

În privința deșeurilor de medicamente aflate în stare lichidă, conținute într-un recipient care poate înțepa sau tăia, trebuie colectate în recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă.

Costurile operațiunilor de colectare și distrugere vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin cel al Ministerului Sănătății către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate se precizează în recentele instrucțiuni.

Rămâne să vedem cât de repede se va putea institui acest sistem de colectare a medicamentelor expirate care reprezintă deșeuri periculoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel