Sari la conținut

Ce probleme de sănătate pot apărea dacă dormi în pat cu animalele de companie. Medic: „Se răspândește o superbacterie”

Ce probleme de sănătate pot apărea dacă dormi în pat cu animalele de companie. Acarienii paraziți microscopici care trăiesc în foliculii de păr ai tuturor câinilor „pot fi dăunători”, spune profesorul Alejandra Perotti. 

Proprietarii animalelor de companie care dorm în pat cu acestea ar trebui să știe că de pot îmbolnăvi din cauza microbilor care se află în părul sau pe pielea patrupedelor. Experții spun că boala Lyme poate fi transmisă ușor de la animale la oameni.

Acarienii pot provoca infecții

Acarienii paraziți microscopici care trăiesc în foliculii de păr ai tuturor câinilor „pot fi dăunători pentru un proprietar imunocompromis”. De asemenea, acarienii pot provoca infecții la nivelul pielii sau al căilor respiratorii, ceea ce poate duce mai târziu la complicații severe”, atrage atenția profesorul Alejandra Perotti

„Dacă un proprietar de câine este imunocompromis sau are un sistem imunitar slab, chiar și temporar, atunci nu ar trebui să împartă patul cu un câine”, spune profesorul biolog, conform MailOnline.

În ciuda faptului că există „foarte puține cazuri documentate în care acarienii câinilor se mută la proprietarii lor”, profesorul Perotti spune că cest risc există.

Sursă FOTO: Unsplash

„Căpușele sunt vectori serioși ai bolii Lyme, cauzată de bacteria borrelia. Un proprietar de câine își poate scoate animalul la o plimbare plăcută într-un parc în care abundă căpușele, sau câinele vizitează locuri cu căpușe”, spune Perotti.

De asemenea, proprietarii de câini sunt îndemnați să nu împartă patul cu animalele lor de companie, din cauza riscului răspândirii unei „superbacterii netratabile”.

Microb extrem de periculos

Gena mcr-1, despre care se crede că este transmisă de la animale la oameni, a dezvoltat o rezistență la anumite medicamente.

Experții avertizează acum cu privire la riscul ca acest microb extrem de periculos care se află în intestinele animalelor să fie contactat de oameni.

Acest microb care a fost identificat pentru prima dată în China, în 2015, este eliminat prin fecale, ceea ce crește și mai tare riscul de răspândire. Câinele calcă cu lăbuțele în fecale sau miroase excrementele altor animale, apoi vine în casă și răspândește bacteria.

Un studiu realizat la Universitatea din Lisabona a constatat că, în gospodăriile în care câinii au avut infecții tisulare, gena era prezentă atât la câine, cât și la proprietar.

În cadrul studiului au fost prelevate probe fecale de la 126 de persoane sănătoase care locuiau cu 120 de pisici și câini. S-a constatat că opt câini și patru oameni care au participat la studiu găzduiau bacterii care includeau mcr-1, potrivit Daily Mail.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel