Sari la conținut

Ce recomandă Ghidurile de Oncologie pentru cancerul de sân

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Ce recomandă Ghidurile Europene de Oncologie Medicală pentru cancerul de sân. Când trebuie să facem screening, ce diferență este între RMN, mamografie și ecografie, este cancerul de sân o boală ereditară? Ce tipuri revoluționare de screening vor apărea? 
Ghidurile Europene de Oncologie Medicală ne recomandă investigații, dar atunci când vine vorba de investigații medicale, cu excepția ipohondrilor poate…, nu prea dăm buzna să ne „căutăm”. Motive sunt multe, nu doar lipsa de timp sau sistemul medical care ne dezamăgește de multe ori, fie că este de stat sau privat. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți mereu că prevenția este sfântă. Când trecem la tratamente pentru a vindeca, mulți am vrea să dăm timpul în urmă. Dar nu se poate. Pentru că anumite afecțiuni ne pot costa viața, acestea trebuie investigate din timp. Cancerul de sân este unul dintre exemple. De altfel, acest tip de cancer este cel mai frecvent tip de cancer în România şi în Europa (25 % din toate cancerele nou diagnosticate în 2019, urmat de cancerul de colon 12 % şi cancerul de col uterin 9 %).
Specialiștii recomandă nu întâmplător screening-uri și atenție sporită în cazul femeilor trecute de o anumită vârstă. Ghidurile Societății Europene de Oncologie Medicală recomandă screeningul prin mamografie pentru cancerul de sân, măcar la doi ani – dacă nu se poate anual, cu prioritate pentru femeile aflate în grupa de vârstă 50-69 de ani.

Când se face ecografie mamară

De asemenea, dacă se poate, screeningul se poate efectua și pentru femeile aflate în grupa de vârstă 40-49 de ani și 70-74 de ani. La femeile cu un istoric familial de cancer de sân, cu sau fără cunoașterea statusului de purtătoare BRCA, se recomandă RMN-uri anuale și/sau mamografii.
Totodată, nu trebuie evitate nici ecografiile mamare. De pildă, potrivit dr. Aida Mihailovici,
„la femeia tânără, cu structură mamară predominant fibroglandulară şi o probabilitate mai mică de neoplazie, metoda de primă intenţie în examinarea sânului este ecografia mamară. După vârsta de 40 de ani (sau mai devreme la femeia cu antecedente familiale de neoplazie la vârstă tânără) metoda de primă intenţie în examinarea sânului este mamografia, pentru depistarea focarelor de microcalcificări, urmată de ecografie, pentru depistarea proceselor înlocuitoare de spaţiu – mai ales dacă sânul are o structură glandulară densă sau mixtă”.
De altfel, ecografia este recomandată și ca evaluare suplimentară ce poate caracteriza tipul specific de leziune, în urma oricărei opacități nodulare ce a fost depistată mamografic.

Ce doze de radiații sunt în mamografii

Poate că multe dintre femei se tem de radiațiile din mamografii. Ar trebui să ne îngrijoreze? „Mamografia are doze de radiaţii mici, comparabile cu un zbor cu avionul dus-întors până la Londra. Pentru comparaţie – doza din examinarea CT (tomografie computerizată) a unui singur segment, de exemplu CT de torace sau abdomen, este cât 20 de mamografii. Doza radiaţie sau mamografie = 0.4 mSv; doza CT torace = 10 mSv (examenul CT având la rândul său o doză de radiaţii bine tolerată de organism). Făcând o mamografie simplă anual (recomandabil de la 40 de ani), în 20 de ani se va cumula o doză de radiaţii comparabilă unui singur examen CT (a toracelui de exemplu)”, explică doctorul Aida Mihailovici, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”

NHS UK: screening pentru cancerul de sân, bazat pe test unic de salivă

Pentru femeile care ar prefera investigații mai simple, există o veste bună – chiar dacă este la stadiu de planuri de viitor. NHS UK va introduce o nouă metodă de screening pentru cancerul de sân, bazată pe stratificarea riscului genetic cu ajutorul unui test unic de salivă. Ei bine, da, Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie vine cu o viziune revoluționară în ceea ce privește screeningul oncologic personalizat, prin introducerea unui test de salivă unic (administrat o singură dată) pentru stratificarea riscului genetic de a dezvolta cancer de sân.Testul, utilizat împreună cu informațiile privind istoricul medical al persoanei și măsurători privind densitatea țesutului mamar, ar putea identifica femeile tinere care au un risc genetic ridicat de a dezvolta cancer de sân în următorii zece ani. Odată incluse în grupa de vârstă cu risc înalt, femeile, indiferent de vârstă, ar putea beneficia de mamografii anuale, fel ca în cazul celor cu un istoric familial de cancer de sân. Momentan, se așteaptă ca indicația să fie pentru femeile în jurul vârstei de 30 de ani.
Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel