luni, septembrie 21, 2020

Numărul femeilor care aleg naşterea prin cezariană programată a crescut la noi în ţară în ultima perioadă, numai în Bucureşti, 50%-70% dintre mămici apelează la această intervenţie.

Însă, naşterea prin cezariană, chiar dacă a devenit o procedură mai sigură în ultimii ani, rămâne o intervenţie chirurgicală majoră, recomandată numai în cazuri de excepţie, când viaţa mamei sau a bebeluşului este în pericol si, ca orice operaţie, presupune anumite riscuri.

Citește și:

Potrivit unui studiu recent, copiii născuţi prin cezariană sunt mai vulnerabili în faţa bolilor, spre deosebire de cei care sunt expuşi pentru prima dată bacteriilor, atunci când traversează canalul vaginal al mamei.  

Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. De asemenea, bebeluşul obţine alte bacterii de la mama sa în urma alăptării.

,,Expunerea timpurie la micro-organisme influenţează dezvoltarea sistemului imunitar şi declanşarea alergiilor. Sunt de părere că expunerea copiilor la bacteriile din canalul vaginal are o mare influenţă asupra sistemului lor imunitar,” explică medicul Christine Cole Johnson.

Citește și:

Oamenii de ştiinţă au supravegheat 1.258 de copii de la naştere şi până la vârsta de 2 ani şi au descoperit că cei născuţi prin cezariană au un risc mai mare de a dezvolta alergii la paf şi la părul de câini şi pisici.

Parteneri