Sari la conținut

Ce să faceți înainte de culcare ca să nu mai sforăiți. Rezultate garantate

Sforăitul sau apneea de somn apare atunci când aerul inspirat este blocat în timpul somnului din cauza îngustării căilor respiratorii la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Această problemă nu trebuie ignorată, deoarece în timp poate duce la hipertensiune, boli coronariene ischemice, cu posibilitate de infarct şi accident vascular. Cauzele sforăitului pot fi: deviaţia de sept, rinita alergică, diverse tumori benigne sau maligne, polipoza nazală, consumul de alcool sau fumatul. Un prim sfat este să încercaţi să slăbiţi, deoarece prezenţa grăsimii la nivelul gâtului obstrucţionează căile respiratorii.
Evitaţi să dormiţi pe spate, pentru că în această poziţie blochează parţial aerul inspirat. Nu beţi alcool seara şi nu mâncaţi mult. Ultima masă trebuie să fie cu cel puţin două-trei ore înainte de culcare. În plus, este bine să evitaţi medicamentele care relaxează muşchii, precum somniferele şi antidepresivele. Protejaţi-vă de stresul de peste zi şi dormiţi în fiecare noapte câte opt ore. Iar un umidificator în cameră vă poate fi de mare ajutor.

Faceţi inhalaţii cu salvie
Proprietăţile antialergice ale ceaiului de urzică pot oferi ajutor împotriva sforăitului cauzat de alergii. Se amestecă o lingură cu frunze de urzică deshidratate într-o ceşcuţă cu apă clocotită şi se lasă acoperită timp de cinci minute înainte de a se consuma. Beţi până la trei ceşti pe zi, inclusiv una chiar înainte de a merge la culcare.
Un alt remediu excelent sunt inhalaţiile cu ceai de salvie. Salvia poate fi folosită pentru a reduce inflamaţia şi congestia mucoasei căilor respiratorii. Puneţi o mână cu frunze proaspete de salvie în apă clocotită (400 ml) şi apoi acoperiţi. După ce ceaiul s-a răcit, faceţi gargară cu fiertura rezultată înainte de a merge la culcare.
Şi inhalaţiile cu ceai de mentă, de muşeţel sau de muguri de pin (5-10 minute) seara, înainte de culcare, sunt eficiente.

Infuzia de cimbrişor e şi ea de ajutor
Atunci când sforăiţi din cauza unei congestii nazale, care apare în cazul răcelii, infuziile de cimbrişor sau de muşeţel sunt binevenite. Se pun două linguriţe cu plantă la 200 ml apă clocotită. Această infuzie se foloseşte pentru gargară seara, înainte de culcare.
Ceaiurile de mentă, cimbrişor, muşeţel sau muguri de pin vor fi folosite tot în scopul degajării tractului respirator, sub formă de inhalaţii circa 10 minute. În timpul procedurii, acoperiţi cu un prosop capul şi vasul cu infuzie fierbinte.
Şi ceaiul de trei-fraţi-pătaţi (două linguriţe la o cană cu apă clocotită) este expectorant, antialergic şi depurativ. Se consumă două-trei căni pe zi când sforăitul are cauze alergice.

Aspiraţi soluţie salină
Uleiurile de mentă, rozmarin sau eucalipt, folosite pentru inhalaţii, reduc inflamaţiile mucoaselor ce căptuşesc căile respiratorii şi favorizează, astfel, o bună desfăşurare a schimburilor de gaze dintre organism şi mediul exterior atunci când cauzele sforăitului sunt de la congestia nazală.
Şi soluţia salină aspirată, alternativ, prin orificiile nazale uşurează respiraţia. Va fi utilizată seara, dar şi pe parcursul zilei, ori de câte ori este nevoie. Cantitatea de sare care se adaugă la 200 ml de apă aflată la temperatura corpului va fi adaptată în funcţie de toleranţa individuală. După aspirare, apa cu sare va fi evacuată pe cale bucală, fără a fi înghiţită.

„Ungeţi” gâtul cu ulei de măsline
Un alt leac este şi uleiul de măsline. Puteţi să luaţi câteva picături de ulei de măsline înainte de a merge la culcare. Va reduce substanţial sforăitul şi, după un consum regulat, vă va vindeca în totalitate de această problemă.
Încercaţi şi remediul cu pudră din frunze de mentă, floarea-pasiunii şi rădăcină de valeriană – amestecaţi cele trei ingrediente şi consumaţi zilnic. Combinaţia este folositoare în cazul sforăitului uşor, dar şi pentru a preveni instalarea sforăitului puternic.

Luaţi miere înainte de culcare
Puneţi în fiecare nară câte trei-patru picături de unt clarifiat sau unt simplu, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Este un leac extrem de benefic contra sforăitului.
Puteţi amesteca, de asemenea, câteva linguriţe cu miere de albine şi zeamă de lămâie şi administraţi acest remediu seara înainte de culcare.
Tot înainte de a vă băga în pat este indicat să beţi un pahar cu lapte călduţ, eventual îndulcit cu miere.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel