Sari la conținut

Inhalaţiile cu aburi te scapă de răceală: 4 rețete pe bază cu uleiuri esențiale

uleiurile esentiale

Inhalații împotriva răcelii. Îți curge nasul, strănuți sau nu poți repira…Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist atunci când eşti răcit. Sunt un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Încearcă și tu aceste rețete cu uleiuri esențiale. Vei distruge agenţii patogeni, vei dezinfectează căile respiratorii și vei calma iritaţia gâtului.

Răceala comună este o infecție virală frecventă, mai ales iarna. Pentru a respira mai ușor, optați pentru inhalații umede. Eucalipt sau levănțică, niaouli sau chiparos?

Inhalațiile cu anumite uleiuri esențiale acționează rapid asupra întregii sfere ORL. Acestea aduc ingredientele active ale acestor uleiuri în contact cu mucoasa respiratorie, maximizând astfel beneficiile lor terapeutice.

Aceste inhalații au un efect antiinfecțios, decongestionant, umidificator, hidratant, fluidifiant și trofic (adică reechilibrează eficient mucoasa).

Ce uleiuri esențiale să alegeți? Cum să le folosiți în mod corespunzător?

Sfaturi de la Dr. Jean-Michel Morel, medic generalist și fitoterapeut, care ne oferă 4 rețete pentru inhalații umede eficiente.

Inhalarea umedă constă în inhalarea de vapori fierbinți încărcați cu uleiuri esențiale, vapori care rehidratează mucoasa respiratorie uscată. Moleculele aromatice pătrund astfel mai ușor în cavitățile nazale, sinusuri și bronhii.

Instrucțiuni de utilizare
Turnați câteva picături de uleiuri esențiale într-un inhalator (sau într-un bol) în apă clocotită (90°C). Aveți grijă să așezați inhalatorul sau bolul pe masă).

Așteptați 2-3 minute, apoi închideți ochii (este important să vă protejați bine ochii) și aplecați-vă deasupra inhalatorului sau a bolului, dar nici prea aproape pentru a evita arsurile, cu un prosop pe cap, astfel încât să puteți inspira cât mai mult abur.

Țineți capul sub prosop timp de aproximativ zece minute.

Dacă simțiți disconfort, opriți inhalarea! Inhalarea trebuie să fie întotdeauna plăcută.
După o inhalare umedă, cel mai bine este să așteptați o jumătate de oră înainte de a ieși afară. Dilatarea mucoaselor facilitează pătrunderea microbilor și vă expune la poluare.

De câte ori pe zi?
Inhalarea umedă poate fi repetată de 2-3 ori pe zi, întotdeauna timp de aproximativ 10 minute.

Ce ulei esențial ar trebui să aleg?

  • În caz de nas înfundat, alegeți mentă sau eucalipt radiata.
  • În caz de sinuzită (cea mai frecventă complicație a unei răceli), alegeți niaouli și mirt verde.
  • În cazul unei infecții (stare asemănătoare gripei), preferați uleiul esențial de arbore de ceai sau de ravintsara.

Dr. Jean-Michel Morel recomandă să alegeți produse bio: uleiurile esențiale conțin mai multe ingrediente active și sunt, prin urmare, potențial mai eficiente, dar sunt și mai scumpe, potrivit Sante Magazin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel