Categories: Stil de viaţă

Ce să mâncăm când ne este foame fără să punem în pericol silueta? Dr. Bilic: Alimente cu putere sațiogenă crescută

Ce să mâncăm când ne este foame fără să punem în pericol silueta? Dr. Bilic, cel mai apreciat medic nutriționist din România, a explicat în emisiunea „Doctor de bine” care sunt alimentele cu putere sațiogenă crescută.

„Ce să mâncăm când ne este foame fără să punem în pericol silueta? Alimente cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii. Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele, care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de metabolizat. Oul fiert este produsul cu cea mai mare putere sațiogenă și are doar 80 de calorii”, explică dr. Mihaela Bilic.

După oul fiert, urmează „carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore, iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci ajută la slăbit. Peștele intră tot la categoria proteine care satură bine. În plus are efect antiinflamator produs de acizii grași omega-3”, mai spune medicul specialist pentru sursa citată.

Sfat de la dr. Bilic: Cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit

„Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii.

Pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. Conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește”.

„Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.

Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate”, potrivit Dr. Mihaela Bilic.

Pe final, medicul spune că „porumbul expandat cu aer este prietenul nostru, adică popcorn și pufuleți” se pot consuma pe săturate fără să ne îngrășăm.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

4 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

5 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

5 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

6 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

6 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic