Sari la conținut

Ce să pui în apa de fiert ca să decojești ouăle fără bătăi de cap

oua fierte
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouă fierte ușor de curățat

Cum poți să cureți ouăle fierte ușor. Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători din an, iar ouăle fierte joacă un rol central în tradițiile românești. Fie că le vopsim în culori vii sau le ciocnim cu cei dragi, ouăle fierte nu lipsesc de pe masa de sărbătoare. 

Totuși, un mic inconvenient persistă an de an: cojirea lor. Câteodată, coaja pare lipită cu superglue și procesul devine frustrant.

Din fericire, există câteva trucuri simple pe care le poți folosi – adăugând doar un ingredient în apa de fiert – ca să te bucuri de ouă perfect decojite, fără stres.

oua de paste
sursa foto: pixabay

Vrei ouă fierte ușor de curățat? Adaugă asta în apă și vezi magia!

În ciuda faptului că multe gospodine folosesc sare, reiese că bicarbonatul de sodiu oferă rezultate mai bune. Iată cum ce ai de făcut:

  1. Scoate ouăle din frigider și lasă-le să ajungă la temperatura camerei
  2. Umple o cratiță cu apă la temperatura camerei și adaugă jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  3. Agită ușor ouăle (pentru a le sparge subtil membrana interioară)
  4. Fierbe-le în apa cu bicarbonat, asigurându-te că sunt complet acoperite cu cel puțin două degete de apă

Această metodă reduce considerabil lipirea cojii de albuș, iar dacă vei aplica acest truc cu bicarbonat de sodiu, e foarte posibil ca data viitoare ouăle să se decojeasc de la sine.

De ce se decojesc greu ouăle fierte

Există mai multe motive care pot duce la o decojire anevoioasă a ouălor, chiar și atunci când ai urmat toți pașii obișnuiți:

  • Ouă prea proaspete- cu cât sunt mai proaspete, cu atât coaja se lipește mai mult de albuș. Ideal este să folosești ouă cu vârsta de 1–2 săptămâni.
  • Depozitare la temperaturi foarte scăzute- ouăle ținute în zonele cele mai reci ale frigiderului sau congelate își schimbă structura, iar albușul se lipește mai ușor de coajă.
  • Diferențe de temperatură- dacă pui ouă reci direct în apă clocotită, sau invers, albușul se poate lipi de coajă. Soluția: lasă ouăle să ajungă la temperatura camerei înainte de fierbere.
  • Nerăcire imediată după fierbere- ouăle fierbinți trebuie trecute rapid sub jet de apă rece. În caz contrar, coaja va deveni mai greu de îndepărtat.

Pentru o decojire mai ușoară și mai eficientă, începe procesul de la capătul mai subțire al oului. Începutul din partea greșită poate duce la pierderi mari de albuș.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel