Sari la conținut

Ce se întâmplă când ai lipsă de ACID FOLIC. Doctor: Apare imediat…

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Ce se întâmplă când ai lipsă de ACID FOLIC. Acidul folic este necesar organismului pentru a produce globulele roșii ale sângelui. Iar deficitul de acidul folic, cunoscut sub numele de Vitamina B9, înseamnă agravarea unor probleme de sănătate.

Pentru ca organismul uman să produce suficient acid folic, trebuie asigurat un aport de alimente bogate în acid folic ( citrice, legume cu frunze verzi, cerealele fortificate etc.).

Lipsa de Vitamina B9= agravarea stării de sănătate

Acidul folic joacă un rol esenţial în alimentaţie, deoarece previne apariția bolilor cardiovasculare și, implicit, a accidentului cerebral vascular (AVC).

„Organismul este capabil să depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare în câteva săptămâni de la reducerea depozitelor de acid folic”, explică, pe sfatulmedicului.ro, dr. Alexe Raluca-Maria, medic primar Medicina Internă.

Anemia prin deficit de acid folic în formele ușoare este posibil să nu producă niciun fel de semne, însă pe măsură ce anemia progresează, pot apărea următoarele simptome: slăbiciunea, oboseală, amețeală, amnezia, iritabilitatea, paloarea, scăderea apetitului alimentar, scăderea în greutate, dificultăți la concentrare.

Simptomele care pot apărea mai rar includ, potrivit aceleiași surse: diaree, dureri abdominale, dureri la nivelul limbii, buze uscate și crăpate, în special la comisurile bucale (colțurile gurii), dispnee și scurtarea respirațiilor, tahicardie (creștrea ritmului cardiac) sau aritimii (ritm cardiac neregulat) și unghi toracic.

Beneficii Vitamina B9

Acidul folic previne nașterea înainte de termen. Femeile care iau acid folic cu cel puțin un an înainte de a naște au cu 70 la sută mai multe șanse să nască la termen. Potrivit pediatrilor, acidul folic este una dintre vitaminele indispensabile femeilor care intenționează să aibă un copil. În plus, administrarea acidului folic trebuie să continue și în sarcină, deoarece protejează fătul de anomalii, ce pot afecta creierul și coloana vertebrala.

Acidul folic ține la distanţă cancerul de col uterin

Potrivit oamenilor de știință americani de la Institutul de Cercetare a Cancerului, femeile care folosesc frecvent pilule contraceptive ar trebui să ia suplimente cu acid folic pentru a preveni apariția cancerului cervical.

Ce se întâmplă când ai lipsă de ACID FOLIC

După ce anemia prin deficit de acid folic a fost vindecată, este nevoie de menținerea nivelurilor adecvate de acid folic, printr-o dietă bogată în acid folic, adăugând alimente cum ar fi citrice și legume verzi și proaspete. Puțini oameni care suferă de anumite boli cronice, cum ar fi anemia hemolitică, hipertiroidism sau afecțiuni hepatice, pot avea nevoie de suplimentarea continuă cu acid folic, pe toată durata vieții, arată sursa citată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel