Sari la conținut

Ce se întâmplă când bei cafea pe stomacul gol?

Bauturi pentru diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune băuturi pentru cei cu diabet zaharat de tip 2

Îți începi dimineața cu cafea? Deși are multe beneficii pentru sănătate, unele cercetări sugerează că a bea o ceașcă de cafea pe stomacul gol nu este cea mai bună idee.

Știai că ceașca ta de cafea de dimineață îți poate afecta nivelul zahărului din sânge?

Un studiu din 2020 a constatat că consumul de cafea neagră tare pe stomacul gol, după o noapte de somn prost, ar putea afecta semnificativ controlul zahărului din sânge al oamenilor.

Deoarece este important să vă mențineți nivelurile de zahăr din sânge într-un interval sănătos pentru a reduce riscul afecțiunilor precum diabetul și bolile de inimă, este posibil să doriți să beți cafeaua de dimineață după ce ați mâncat mai întâi.

Un alt efect secundar pe care îl puteți experimenta în urma consumului de cafea pe stomacul gol este refluxul acid.

Când luați o mușcătură de covrigi sau o înghițitură de apă, o supapă din partea superioară a stomacului numită sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor sau băuturii să intre în stomac. Odată înăuntru, supapa se închide.

Dar, conform Societății Americane pentru Endoscopie Gastrointestinală, cafeaua relaxează sfincterul esofagian inferior.

Pixabay_cafea

Ca urmare, supapa poate să nu se închidă complet.

Acest lucru permite acidului din stomac să alunece înapoi în esofag, ceea ce provoacă o afecțiune numită reflux acid.

Iar cel mai frecvent simptom al refluxului acid sunt arsurile la stomac, care se pot simți ca o senzație de arsură în piept.

În plus, cafeaua crește și riscul de arsuri la stomac, deoarece poate stimula aciditatea în stomac.

Într-un studiu din 2020 publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology, participanții care au înlocuit două porții de cafea pe zi cu două porții de apă au avut un risc redus de reflux acid.

Refluxul acid ocazional nu este de obicei asociat cu complicații grave sau pe termen lung.

Cu toate acestea, atunci când refluxul acid apare frecvent și este lăsat netratat, poate duce la afecțiuni precum esofagită, ulcere, inflamație și cancer.

Dacă cafeaua vă dă reflux acid, luați în considerare trecerea la ceai verde.

Următorul efect secundar pe care îl puteți experimenta în urma consumului de cafea pe stomacul gol este senzația de nervozitate sau anxietate.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este absorbită rapid în organism.

Poate dura de la 15 minute la două ore după consum. Și efectele sunt mai rapide dacă nu mănânci înainte de a bea cafea.

Indiferent dacă te simți anxios sau t alert după ce ai băut o ceașcă de cafea depinde în mare măsură de genele tale, dar și modelele de alimentație joacă un rol.

Un raport din 2018 a constatat că variațiile genetice determină modul în care corpul tău metabolizează cofeina.

Dacă sunteți un metabolizator rapid, este puțin probabil ca să beți o ceașcă de cafea să vă deranjeze, chiar dacă este pe stomacul gol.

Dar este o altă poveste pentru cei care digeră cofeina încet, ceea ce poate face efectele cofeinei mai pronunțate și de lungă durată.

Dacă sunteți un metabolizator lent, încercați să beți cafeaua pe parcursul unei ore întregi pentru a micro-doza cantitatea de cofeină pe care o obțineți.

Și mai bine ar fi să bei cafeaua după ce ai mâncat o masă bogată în fibre, care poate încetini și mai mult rata de absorbție a cofeinei.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel