Sari la conținut

Ce se întâmplă când indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşeşte pragul critic. Când apare şocul termic?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deseori, prognozele meteo care anunță zile caniculare ne alertează și că „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”. Această valoare are legătură directă cu efectele negative pe care căldura extremă le poate avea asupra sănătății noastre.

Hipertermia sau supra-încălzirea corpului are loc atunci când organismul nu mai poate elibera suficientă căldură pentru a menține o temperatură normală. De aceea, în zilele caniculare, este important anunţul meteorologilor privind „indicele temperatură-umezeală (ITU), care poate atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități.

Acest indice are legătură cu disconfortul termic resimțit de corpul uman – o stare de stres agresiv, cu efecte extrem de negative, uneori letale, pe care organismul o resimte atunci când nu poate face față căldurii extreme, potrivit antena3.ro.

Când apare şocul termic?

Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge sau depăşeşte pragul de 80 unităţi.

Mai exact, când mediul înconjurător este mai cald decât ​​interiorul corpului, aerul exterior este prea cald sau umed pentru a accepta pasiv căldura din piele și pentru a evapora transpirația, ceea ce împiedică organismul să-și elibereze căldura.

În cazul în care umiditate este ridicată, iar aerul saturat, organismul nu mai elimină firesc surplusul de apă. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cauzate de insolație, hipertermie, epuizare termică sau șoc termic.

Se consideră că o persoană suferă de insolație atunci când temperatura corpului atinge 40 grade Celsius sau chiar mai mult. Insolația este cauzată de expunerea prelungită la temperaturi ridicate sau de activitatea fizică desfășurată pe vreme caldă. Leșinul ar putea fi primul semn de insolație sau șoc hipertermic.

Cea mai mare temperatură pe care care corpul uman o poate tolera, este o temperatură a bulbului umed (n.r. wet bulb) de 35 de grade Celsius, conform unui studiu din 2020 din revista Science Advances.

Valorile ITU ce indică o stare de confort/ disconfort termic

  • ITU cu valori mai mici de 65 se consideră stare de confort termic
  • ITU între 66 79 stare de alertă termică
  • ITU peste 80 se consideră stare de disconfort termic

Exemplu: Dacă facem un calcul la o umiditate de 50%, constatăm că, de-abia sub 20 de grade Celsius, ITU este acceptabil. Dacă la aceeaşi umiditate calculăm ITU la 31,5 de grade Celsius obţinem un index de 80 de unități.

Cum se calculează indicele temperatură-umezeală (ITU)

ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori:

  • Temperatura aerului în grade Celsius, care se ia la umbră, la înălţimea standard de 2,00 metri. Dacă aceasta depăşeşte 35 de grade Celsius, vorbim de caniculă
  • Umezeala relativă a aerului, definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente.

Formula de calcul este următoarea (după E. Teodoreanu, I. Bunescu): ITU = (T * 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 * H)[(T * 1,8 + 32) – 58], în care: T- temperatura aerului în °C, U – umiditatea relativă în %.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel