luni, august 2, 2021

Dacă nu mai mănânci pâine. S-au făcut numeroase studii care atestă faptul că grâul modern are legătură cu creșterea în greutate și cu acumularea de grăsime în cele mai nepotrivite locuri din corp, provocând

efecte dintre cele mai nocive asupra stării de sănătate, cum ar fi diabetul, dezechilibre neurologice precum boala celiacă, artrita reumatoidă și demența.

”Noi nu mai consumăm pâine ca odinioară, până și pâinea neagră este făcută cu cacao. Puteți spune că alegeți pâine cu cereale, dar problema este că nu se mai găsește făină integrală”, susține medicul Cristina Popescu.

Iată ce se întâmplă dacă decizi să nu mai mănânci pâine:

Dacă nu mai mănânci pâine, slăbești

Sub orice formă, din orice tip de făină, fie albă sau integrală, consumul de pâine adaugă calorii goale, fără beneficii

evidente în hrănirea organismului.

Ai mai multă energie

Carbohidraţii rafinaţi cresc brusc nivelul zahărului din sânge, însă apoi acesta scade la fel de rapid. Acest rollercoaster activează dependenţa în anumite zone ale creierului şi astfel apare starea de oboseală.

Dacă nu mai mănânci pâine, ai o digestie mai bună

Grâul conţine lectine, mecanisme de autoapărare ale plantei împotriva dăunătorilor, care împiedică digestia completă şi produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.

Scazi riscul apariţiei unor boli

În funcţie de tipul de pâine la care renunţi,

pot creşte considerabil anumite riscuri. Studiile arată că un consum ridicat de pâine albă poate conduce la declanşarea problemelor la inimă şi chiar a diabetului de tip 2.

Alege pâinea integrală

Părerile nutriționiștilor sunt împărțite, însă când vine vorba de acest subiect. Medicul Diana Artene afirmă că mănâncă pâine pentru că este nutriționist de mult și pentru că știe neurofiziologie chiar dinainte să facă Masterul în Științele Nutriției. „Ideea este extrem de simplă: cu cât îți refuzi mai tare un aliment care îți place cu adevărat de când te știi, cu atât pierzi mai tare controlul

asupra mâncatului alimentului respectiv.

„La început am făcut pâine la mașina de pâine, și era minunată. Mirosul de pâine proaspătă umplea casa și puteam fii sigură că-mi hrănesc familia cu o pâine cu etichetă mai scurtă decât cea de la cola. Folosesc cam 1 kg făină albă 650 direct de la sursă și nu mă stresez că are sau nu fibre, că este sau nu integrală. Îmi place pâinea albă făcută de mine, de mama sau de soacra mea. Și – da! – evident că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că multe din vitaminele, mineralele și cam toate fibrele din grâu se pierd în făina cu grad mic de extracție

(cu cât este mai mic cu atât făina este mai albă și se obține mai puțină făina per kilogramul de grâu)”. Evident că în rarele ocazii în care cumpără pâine aceasta este pâine integrală.  „În ciuda faptului că știu că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că are mai multe vitamine, minerale și fibre știu cristalin de clar că toate acestea nu se găsesc doar în pâine. Așa că mănânc pâine de casă făcută din făină albă în fiecare zi.”

 

Ultimele stiri

Parteneri