marți, august 9, 2022

Specialistii in alimentatie atrag atentia ca zaharul in sine nu este in totalitate rau, ceea ce este important de reținut este ca nu trebuie consumat in exces.

Zahărul poate fi găsit în alimente precum fructele și nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă îngrijorarea experților este că zahărul rafinat este prezent în majoritatea dietelor, motiv pentru care se se atrage atenția asupra consumului în exces.

Te-ar mai interesa: Senzația de greață și durerea în partea superioară...

Este important de inteles ca consumul de zahar suprima un hormon numit leptina, care este responsabil de generarea senzatiei de satietate dupa masa. În fața consumului excesiv de zahăr, va apărea o dorință nesățioasă de a mânca și de a simți în continuare gustul dulciurilor.

Potrivit portalului Better with Health, „atunci când încetezi să mai consumi zahăr, organismul revine să regleze apetitul în mod corespunzător, iar alimentele oferă o senzație mai mare de sațietate” ceea ce face ca organismul să aibă un aport mai mic de calorii și dulciuri sănătoase pentru organism.

Te-ar mai interesa: Ce probleme se pot rezolva prin hipnoză: Poți culc...

Evitarea consumului excesiv de zahăr ajută și la sănătatea inimii și la controlul nivelului de trigliceride, deoarece acestea sunt un tip de grăsimi care stochează calorii și reduc efectele pe care colesterolul bun le are asupra organismului.

fluctuațiile glicemiei

Ce se întâmplă când renunți la zahăr

Specialistii avertizeaza ca zaharul este un aliment bogat in calorii, ii lipsesc si nutrienti precum vitaminele, mineralele si fibrele, datorita acestor factori, grasimea se poate acumula, in special in abdomen, ceea ce creste riscul de a fi supraponderali.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în lumea cinematografiei. O actriță le...

Potrivit unui studiu al Societății Endocrine, s-a descoperit că consumul de zahăr în exces determină acumularea de grăsime în talie și burtă, motiv pentru care recomandarea experților este de a evita consumul acestuia pentru o perioadă.

„Beneficiile renunțării la consumul de zahăr sunt aproape imediate: scăderea tensiunii arteriale, niveluri mai sănătoase de grăsimi și insulină, o digestie mai bună…”, spune Dr. Eric Pham, de la Spitalul St. Joseph din Orange, California.

Te-ar mai interesa: Iodură de potasiu. Medicul Gabriel Diaconu, mesaj ...

Când încetați să mai consumați zahăr „primele trei zile sunt cele mai complicate”, așa cum a descris medicul american Brian Quebbemann, chirurg bariatric. La început, organismul cere zahăr, mai ales atunci când obișnuiești să consumi alimente precum desertul după masă.

„În următoarele 3-5 zile, ficatul va produce cetone din grăsimi, deoarece nu mai există glucoză, principala sursă de energie a organismului. Acesta este momentul în care intri în modul cetoză sau arderea grăsimilor. Ca urmare, este posibil să aveți unele crampe musculare, dureri de cap și mai multă oboseală.

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

Acest simptom poate dura o săptămână, dar „odată ce trece te vei simți mult mai energic, concentrat și calm”, explică dr. Quebbemann pe site-ul menționat anterior.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private