Sari la conținut

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

sedentarism
sursa foto arhiva doctorul zilei
Prevenirea dementei

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai târziu în viață. Un stil de viață sedentar și lipsa de activitate fizică sunt adesea citate ca fiind unul dintre factorii de declanșare a bolii.

Obiceiuri din copilărie care cresc riscul de demență

Oamenii de știință au descoperit că nivelurile scăzute de activitate sportivă și obezitatea în copilărie cresc riscul de deteriorare a funcțiilor cerebrale la vârsta adultă.

Experții consideră că îmbunătățirea condiției fizice la o vârstă fragedă, practicarea de exerciții fizice și menținerea unui stil de viață activ pot juca un rol important în reducerea riscului de demență la bătrânețe.

Studiul, publicat în Journal of Science and Medicine in Sport, a urmărit mai mult de 1.200 de persoane. Experții le-au evaluat abilitățile cognitive.

Rezultatele au arătat că cei cu cele mai înalte niveluri de performanță sportivă și cu cel mai mic raport talie/șold în copilărie au avut cele mai bune performanțe la testele de funcție cognitivă la vârsta adultă.

Oamenii de știință notează că declinul funcției cerebrale la vârsta mijlocie poate semnala un risc crescut de demență la bătrânețe, relatează Science Daily.

„Elaborarea unor strategii care să îmbunătățească performanța atletică și să reducă obezitatea din copilărie este importantă, deoarece poate îmbunătăți performanța cognitivă la vârsta mijlocie”, spune coautorul studiului, profesorul asociat Michel Calisaya.

Cercetătorii au subliniat că rezultatele studiului nu au fost influențate de abilitățile academice și de statutul socio-economic din copilărie, nici de fumat și de consumul de alcool la vârsta mijlocie. Declinul cognitiv la bătrânețe este comun, dar nu duce întotdeauna la demență.

Vitamina a cărei deficiență crește riscul de demență

Deficitul unei anumite vitamine este asociat cu un risc semnificativ mai mare de apariție a demenței insidioase.

The Daily Express relatează că este vorba despre vitamina D. Carența acesteia este asociată cu un risc de demență cu 50% mai mare. Potrivit medicului britanic Dr. Adam Chapman, autorul acestui studiu, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Această boală este cel mai frecvent tip de demență. Deficitul de vitamina D este cel care este asociat cu deteriorarea funcțiilor cerebrale.

„În cazul deficienței de vitamina D, incidența bolii Alzheimer este mai mare decât cea a demenței. O deficiență acută este asociată cu un risc crescut cu 51% de apariție a bolii Alzheimer”, spune autorul studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel