Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă mănânci un ou pe zi. Iată ce au descoperit cercetătorii!

spanac, sursa de fier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
spanac, sursa de fier pentru sugari, femei însarcinate și boli cronice

Ouăle sunt cu adevărat hrănitoare și fac parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, deoarece au un nivel ridicat de proteine, vitamine A, D, B și B12, precum și luteină și zeaxantina.

Recent, un nou studiu a descoperit motivul efectului protector al consumului moderat de ouă, potrivit rezultatelor publicate în revista „eLife”.

Echipa de cercetare din spatele studiului a arătat cum un consum moderat de ouă poate „crește cantitatea de metaboliți sănătoși pentru inima din sânge”, explică autorii în studiu.

În acest sens, descoperirile sugerează că „a mânca până la un ou pe zi poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare”, clarifică ei.

Este sau nu benefic?

Acest aliment este o sursă bogată de colesterol alimentar, „dar conține și o varietate de nutrienți esențiali”, notează studiul.

De fapt, există dovezi contradictorii dacă consumul acestuia este sau nu benefic pentru sănătatea inimii.

Pentru a înțelege mai bine această relație, autorii au efectuat un studiu pe populație care explorează modul în care consumul de ouă afectează markerii sănătății cardiovasculare din sânge.

„Puține studii au analizat rolul pe care îl joacă metabolismul colesterolului plasmatic în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, așa că am vrut să contribuim la abordarea acestui aspect”, a spus primul autor.

Cum influențează aportul moderat?

Cercetarea a analizat date de la un total de 4.778 de participanți de la Kadoorie Biobank din China, dintre care 3.401 aveau boli cardiovasculare și 1.377 nu.

Pentru a efectua analiza, au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară direcționată pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă extrase din sângele participanților. Dintre acești metaboliți, au identificat 24 care au fost asociați cu nivelurile auto-raportate de consum de ouă.

Analizele au arătat că persoanele care au mâncat o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate de apolipoproteină A, un element de bază al lipoproteinei de înaltă densitate sau lipoproteină bună.

„Acești oameni în special aveau în sânge molecule mai mari de HDL, care ajută la eliminarea colesterolului din vasele de sânge și protejează astfel împotriva blocajelor care pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, detaliază studiul.

„O explicație a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.”

Ei au identificat, de asemenea, 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. Ei au descoperit că participanții care au mâncat mai puține ouă au avut niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai mari de metaboliți dăunători în sânge, în comparație cu cei care au mâncat ouă mai regulat.

„Împreună, rezultatele noastre oferă o posibilă explicație pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, a declarat autorul principal Canqing Yu, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică de la Universitatea din Peking.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel