joi, decembrie 3, 2020
Irina Lungu

Scandalul uriaș al pestei porcine africane a pus pe jar întreaga societate românească. În timp ce sute de mii de porci sunt sacrificați într-o acțiune fără precedent, teama oamenilor este justificată.

Cât este de grav să consumi carne infestată? Răspunsul l-a oferit un cunoscut medic veterinar într-o emisiune la Antena 3.

Sorin Minea a explicat care sunt riscurile consumului uman de carne de porc infestată cu virusul gripei porcine.

„Pesta porcină africană este, într-adevăr, cea mai gravă boală a animalelor pe care eu o știu. E considerată boală exotică. Are o mare caracteristică. Se ia de la un animal la altul în proporție de 100%. De ce nu se face vaccin? Virusul nu creează anticorpi. Necreând anticorpi, nu se poate vaccin fiindcă vaccinul se bazează pe anticorpi. Sacrificarea- altă șansă nu există.

Virusul pestei porcine nu are nicio legătură cu omul, nu se întâmplă absolut nimic. Dacă ar fi fost carnea periculoasă, o mânca cineva? Știți care e beleaua cea mare? Nu există tratament. Singurul tratament e sacrificarea animalelor.

Dacă un cetățean mănâncă carne de porc infestat un se întâmplă absolut nimic. Porcii sunt arși și nu procesați pentru că procesarea porcului cu temperaturi inferioare.. de obicei se recomandă numai în conservă. Orice transport al alimentului care conține virusul pestei porcine duce virusul mai departe. Asta înseamnă că vor muri toți porcii din România”, a explicat Sorin Minea, la Antena 3.

Parteneri