Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul nostru când dormim? 6 lucruri ciudate pe care organismul le face 

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla in corpul nostru in somn

Ce se întâmplă în corpul nostru când dormim? Când vine vorba de somn, suntem atât de ocupați cu visele noastre, încât uneori uităm că corpurile noastre „nu încetează munca” niciodată cu adevărat.

Organismele noastre funcționează în mod constant, chiar și atunci când suntem în somnul nostru cel mai profund.

Când corpul nostru intră în această etapă în timpul nopții, tensiunea arterială scade, respirația încetinește, mușchii se relaxează și hormonii, inclusiv cei care ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm, sunt eliberați, potrivit National Sleep Foundation. Etapa de mișcare rapidă a ochilor continuă, de asemenea, atunci când mușchii sunt „opriți”.

Dar, ce se întâmplă cu adevărat când dormim?

Lucruri care ți se întâmplă în somn: 1. Hormonii foamei

Pe măsură ce dormim, sistemele noastre digestive continuă să regleze nivelurile hormonilor leptinei și grelinei. Leptina ajută la „inhibarea foamei și reglarea echilibrului energetic”, în timp ce grelina face aproape invers, stimulând apetitul și controlând eliberarea de insulină, potrivit Hormone Health Network.

Atunci când nu avem suficient timp pentru pernă, poate scăpa echilibrul acestor hormoni, ceea ce ar putea explica de ce oamenii pot deveni destul de hapți în ziua după o noapte nedorită.

2. Curățenia ochilor

Ochii adormiți sunt faimoși pentru mișcarea rapidă a ochilor, dar sunt chiar mai ocupați decât atât. Crustele sau mucusul care se acumulează în colțurile lor peste noapte provin din pleoapele noastre care ne curăță.

„Celulele aruncate, mucusul și resturile, inclusiv bacterii, bucăți de ulei de pe pleoape și praf, sunt colectate pe măsură ce pleoapele sunt peste ochi”, a spus medicul oftalmolog dr. Ivan Schwab pentru Huffington Post.

„Pleoapele noastre se închid similar cu un fermoar, dinspre obraz spre nas. Când fac asta, împing lacrimile peste ochi, ridicând toate aceste materiale diferite pe parcurs.”

3. Repararea corpului

Somnul înseamnă repararea corpului, astfel încât corpul nostru eliberează hormonul de creștere uman pentru a ajuta la creșterea și la repararea mușchilor și oaselor.

„Fiecare țesut din corp este reînnoit mai repede în timpul somnului decât în orice moment când este treaz”, potrivit unui raport din Daily Mail. Corpul nostru produce, de asemenea, testosteron și hormoni de fertilitate. Ca bonus, somnul ne relaxează mușchii pentru a permite în continuare refacerea.

4. Gata de luptă

Somnul întărește sistemul imunitar, deoarece eliberează anumite proteine care ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor, inclusiv un agent numit factor de necroză tumorală care ar putea ucide unele tipuri de celule tumorale, spune National Cancer Institute.

„Unele studii pe adulți tineri sănătoși au arătat că cantitățile moderate de privare de somn reduc nivelul de celule albe din sânge care fac parte din sistemul de apărare al organismului”, potrivit Daily Mail. „Cercetările au arătat că oamenii care au rămas treji până la 3 a.m. aveau cu o treime mai puține celule care conțineau factorul de necroză tumorală a doua zi și că eficacitatea lor a fost mult redusă.”

5. Alungă stresul

Când dormim, corpul nostru își scade nivelul de cortizol, un hormon steroid legat de stres, printre multe alte funcții, cum ar fi reglarea sistemului cardiovascular. Atunci când nivelurile sale sunt prea mari, acest lucru poate „contribui la modificări ale libidoului și ciclului menstrual al unei femei” și ar putea fi legată de anxietate și depresie.

6. Somnul ne face mai frumoși

Similar cu modul în care mușchii noștri se repară pe măsură ce dormim, pielea noastră lucrează la restabilirea proprie. Sunt produse mai multe celule ale pielii, iar pielea încetinește descompunerea proteinelor, permițând o mai mare creștere și reparare.

Somnul profund poate fi într-adevăr un somn de frumusețe. Dar trebuie să fie noaptea, nu un pui de somn în timpul zilei, deoarece energia necesară pentru repararea țesuturilor nu este disponibilă în timpul zilei, deoarece este folosită în altă parte.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel