Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul unei femei care nu are contact intim o perioadă lungă de timp?

cuplu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au creat o formulă matematică pentru a ajuta bărbații să aibă orgasm

Oamenii trec prin perioade de „secetă” în dormitor din tot felul de motive. Poate că sunt ocupați sau poate sunt singuri. Sau poate pur și simplu decid că vor o pauză.

Totuși, dacă această pauză durează suficient de mult timp, poate avea un efect asupra corpului tău și asupra unor părți ale vieții tale. Dar este important să ne amintim că nu există o sumă „corectă” pentru toată lumea. Cheia este să găsești ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Potrivit WebMed, lipsa contactului intim duce la următoarele probleme de sănătate:

Anxietate și stres

Dacă nu ai contact intim cu partenerul tău prea des, asta te poate face să te simți mai puțin conectat cu el, ceea ce poate însemna că nu vorbești mult despre sentimentele tale sau că nu primești mult sprijin în gestionarea factorilor de stres de zi cu zi.

Contactul intim face ca organismul să elibereze hormoni, cum ar fi oxitocina și endorfinele, care te pot ajuta să gestionezi efectele stresului. Oxitocina are avantajul suplimentar de a te ajuta să dormi.

intim

Memorie

Cercetările sunt în stadii incipiente, dar unele studii au arătat că persoanele care au  contact intim adesea sunt mai bune în a-și aminti lucruri. Și există semne că u contact intim vă poate ajuta creierul să crească neuroni și să funcționeze mai bine în general.

Sănătatea relațiilor

Contactul intim regulat te ajută să te simți aproape din punct de vedere emoțional de partenerul tău, ceea ce deschide ușa către o mai bună comunicare. Cuplurile care au contact intim mai des tind să spună că sunt mai fericiți decât cei care au mai puțin.

Dar nu trebuie să se întâmple în fiecare zi – o dată pe săptămână pare să fie suficient, potrivit studiilor. Acest lucru pare să fie adevărat indiferent de vârsta sau sexul dvs. sau de cât timp sunteți în relație.

Sistem imunitar

Contactul intim regulat vă poate ajuta corpul să lupte împotriva bolilor, astfel încât să o faceți mai rar ar putea duce la mai multe răceli și altele asemenea. Într-un studiu, s-a demonstrat că studenții care au avut contact intim o dată sau de două ori pe săptămână au niveluri mai ridicate ale unui anumit anticorp (numit imunoglobulină A) care joacă un rol important în sistemul tău imunitar.

Sănătatea pereților vaginali și lubrifierea

Dacă ești o femeie care a trecut prin menopauză, ai un alt motiv pentru a continua să ai contact intim. Fără act sexual regulat, vaginul se poate strânge, iar țesuturile sale pot deveni mai subțiri și au mai multe șanse să se rănească, să se rupă sau chiar să sângereze în timpul actului intim. Acest lucru poate fi atât de inconfortabil încât femeile cu aceste simptome evită să  mai aiba contact intim, ceea ce poate agrava situația.

Modificările legate de menopauză, cum ar fi uscăciunea și iritația vaginală, pot fi tratate cu lubrifianți, creme hidratante sau estrogen în doză mică.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel