Sari la conținut

Ce sentinţă a primit medicul oncolog de la Spitalul Județean Suceava care cerea mită

Curtea de Apel Suceava a dat sentinţa în cazul medicului oncolog de la Spitalul Județean, cercetat de DNA pentru zeci de cazuri de luare de mită.

Instanţa suceveană a decis că medicul poate fi cercetat sub control judiciar, măsură valabilă pentru o perioadă de 60 de zile. Astfel, şefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost lăsată în libertate, dar are o serie de restricții. Cea mai importantă este aceea că Anca Dumitrovici Ababneh nu își va putea exercita profesia de medic.

De asemenea, aceasta nu va avea voie să ia legătura cu pacienții, aparținătorii acestora și nici cu denunțătorii. O altă interdicție care o vizează este aceea că nu poate părăsi România. Aceste măsuri au fost luate de un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava și sunt definitive.

Șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava a fost reținută pe data de 19 ianuarie, în urma unui flagrant organizat de procurori și ofițerii anticorupție.

Anca Dumitrovici Ababneh este acuzată de comiterea a 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată. 62 de acte au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie a anului trecut. Potrivit anchetatorilor, medicul este acuzat că ar fi primit diferite sume de bani, între 50 de lei și 50 de euro, dar și diferite produse de la pacienții pe care îi trata.

Împrumut la CAR pentru a strânge banii de şpagă

Rudele unui pacient bolnav de cancer au reușit să obțină tratamentul de la Anca Dumitrovici Ababneh doar după ce au promis că vor face un împrumut la CAR și îi vor aduce plicul cu bani, scrie Libertatea.

Cu toate acestea, bărbatul, diagnosticat cu cancer colon, a murit înainte de primi medicamentele de la doctoriţa care a refuzat iniţial să-i administreze tratamentul corect.

Doctorița este acuzată de 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022. Cele 7 zile sunt probabil cele în care s-a făcut monitorizarea permanentă a cabinetului.

„Tarif” dublu pentru două tipuri de cancer

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Unul dintre cazuri iese în evidență – în 13 decembrie 2022, medicul ar fi cerut și primit de la un pacient 100 de lei. Bolnavul, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi, spunându-i că are două forme de cancer, conform Monitorul de Suceava.

Pacientul ar fi pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când ar fi primit de la ruda unui pacient 200 de lei.

Potrivit acestora, în doar o săptămână din luna decembrie a anului trecut, doctorița ar fi primit mită bani și bunuri de 62 de ori.

Procurorii au vorbit și despre atitudinea pasivă pe care ar fi avut-o când pacienții sau aparținătorii îi puneau pe birou bancnote sau plicuri cu bani.
Înregistrările video ar fi arătat că de fiecare dată medicul ar fi acoperit rapid, cu înscrisuri medicale, banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

Venituri de aproape 5.000 de euro pe lună

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, în anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, și de 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (clinică), ceea ce înseamnă 294.840 de lei, adică 24.570 de lei pe lună (aproape 5.000 de euro). Soțul său, tot medic, a încasat 131.721 de lei de la spital și 88.200 de lei de la clinică.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel