Sari la conținut

Ce simți atunci când un vas de sânge este blocat. Semnele sunt adesea ignorate!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Artere înfundate

Dacă aveți un blocaj al unui vas de sânge – acestea sunt primele semnale ale organismului.

Blocajul unui vas de sânge este o apariție bruscă a obstrucției vasculare, care este o consecință a proceselor patologice care au loc în țesuturi.

De regulă, cauzele declanșării dezvoltării bolii sunt apariția unui cheag de sânge sau expunerea traumatică. În momentele critice, când pacientul necesită o intervenție chirurgicală urgentă, cauza bolii va fi principalul criteriu în determinarea strategiei de acțiune a lucrătorilor din domeniul sănătății.

Slăbirea sau încetarea circulației sângelui în orice parte a sistemului circulator duce la ischemia (privarea de oxigen) a țesuturilor organelor și la declanșarea proceselor necrotice (vorbim de moarte celulară și necroză tisulară). Prin urmare, în cazul blocării complete a unei vene sau artere, este absolut necesară asistența medicală de urgență.

Acestea sunt primele semnale ale organismului

În cazul în care vasul este trecut mai puțin de jumătate, omul începe să simtă un disconfort evident. Simptomele bolii vor depinde de locul în care în sistemul circulator se află fragmentul obstrucționat.

1. Obstrucția vaselor cardiace. În cazul deteriorării vaselor coronare ale inimii, începe dezvoltarea bolii coronariene. În stadiul inițial, aceasta se manifestă prin atacuri de angină pectorală, a căror durată nu depășește 10 minute.

2. Obstrucția vaselor de sânge ale picioarelor. Dacă există astfel de abateri, pacientul simte durere și disconfort la nivelul picioarelor. În plus, pacienții se plâng adesea de răceală persistentă a picioarelor și de paloare sau cianoză a țesuturilor.

3. Obstrucția vaselor cerebrale. În acest caz, intensitatea atacului va depinde de cât de mult este excavată cavitatea internă. Pacientul poate avea dureri de cap intermitente sau constante, însoțite de creșterea tensiunii arteriale. Pot apărea, de asemenea, amețeli, vărsături, greață sau confuzie.

Consecințele bolii

Scăderea permeabilității poate avea consecințe neplăcute pentru pacient. Consecințele bolii în curs de dezvoltare pot fi foarte variate și, din nou, vor depinde de localizarea vasului afectat.

Astfel, în stadiul inițial, blocarea vaselor de sânge de la nivelul extremităților este însoțită doar de apariția durerii și a unei senzații de tragere la nivelul picioarelor. Obstrucția prelungită duce la formarea de ulcere trofice și la necroza completă a țesuturilor.

Cu un astfel de diagnostic, pacientul este indicat pentru amputarea membrelor. În caz contrar, el poate dezvolta gangrena. Ischemia prelungită a vaselor cardiace este adesea cauza dezvoltării infarctului miocardic. Gradul de afectare a țesuturilor în acest caz va depinde de volumul zonei afectate de obstrucție.

Blocajul pe termen lung al vaselor de sânge din creier nu este mai puțin periculos. Creșterea tensiunii arteriale și durerile de cap cauzate de ischemia țesutului cerebral indică adesea începutul unui atac ischemic, a cărui etapă finală poate fi un accident vascular cerebral.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: