Sari la conținut

Ce spun nutriționiștii despre lebăr, tobă și caltaboș. Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite

produse de craciun
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
care este perioada buna pentru inceperea unei diete

Mâncărurile tradiționale de Crăciun, cum sunt lebărul și toba conțin vitamine care stimulează imunitatea și țin departe răcelile.

În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor.

Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite

 Vitamina D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire.

Medicii spun însă că iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimilăm o cantitate suficientă de vitamina D. „Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, aşa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa şi mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite.

Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite. Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscere caltaboş, lebăr, tobă”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame – pentru copii. Aveţi grijă să nu le depăşiţi

Carnea de porc şi fasolea întăresc imunitatea

Fierul este un alt nutrient de care organismul are nevoie atunci când temperaturile scad, pentru a-şi menţine energia şi vitalitatea. În caz contrar, există riscul anemiei, o afecţiune care dă stări de ameţeală, scade puterea de concentrare şi rezistenţa la efort fizic.

„Deşi fierul nu este direct implicat în protecţia împotriva răcelilor, carenţele pot scădea rezistenţa la infecţii de tot felul”, atenţionează medicul Corina Zgravu. Surse naturale de fier sunt carnea roşie (de vită, porc, organe), fasolea, ouăle, legumele verzi (spanacul) sau fructele uscate.

Atenție, să nu uităm de măsură și sub nicio formă persoanele care se află sub tratamente medicale să nu consume alimente de Crăciun fără a discuta în prealabil cu medicul curant.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel