Sari la conținut

Mihaela Bilic, medic nutriționist: Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Tobă, leber și caltaboș! Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat cum mâncăm sănătos mezelurile tradiționale din perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Tobă, leber și caltaboș – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.

Avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritive, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar – cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.

Eviți piftia de teama îngrășării?

Mihaela Bilic, medic nutritionist, spulbera toate miturile despre piftie! Ea sustine ca acesta poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoza si probleme articulare.

„Dacă am povestit despre “bomba calorică” din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.

Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.

Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafată (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!

Preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare

Suplimentar se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide, iar faptul că e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.

Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel