Sari la conținut

Ce spune culoarea secrețiilor vaginale despre sănătatea ta. Când este cazul să te îngrijorezi

acnee vaginala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum să depășești cele mai stigmatizate boli

Ce spune culoarea secrețiilor vaginale despre sănătatea ta.  La fel ca și alte părți ale corpului, vaginul are un mecanism încorporat pentru a se proteja, care se numește secreție.

Secreția vaginală ajută la menținerea sănătoasă a vaginului, asigură lubrifiere și protejează împotriva infecțiilor și iritațiilor. Lucrurile pot veni în toate culorile și mirosurile, dintre care unele pot sugera o stare de sănătate subiacentă.

Este important să stabiliți ce este normal pentru dvs. și să consultați un medic dacă observați modificări majore. 

„Cantitatea de scurgeri vaginale variază de-a lungul ciclului menstrual al unei femei, iar majoritatea femeilor însărcinate vor avea o descărcare de sarcină. Secreția sănătoasă nu are un miros sau o culoare puternică, dar femeile pot simți o umezeală inconfortabilă”, a spus dr. Virginia Beckett, de la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, potrivit The Sun.

1. Secreție vaginală de culoarea verde sau galbenă

Dacă scurgerile sunt de culoare galben-verde, ar putea însemna că aveți gonoree. Fiți atente la scurgerile „subțiri și apoase”, deoarece asta poate indica și că ai ITS. Gonoreea este cauzată de bacterii numite neisseria gonorrhoeae sau gonococ. Se transmite cu ușurință între oameni prin sex neprotejat.

Semnele tipice includ o scurgere groasă de culoare verde sau galbenă, durere în timpul urinăriiși sângerări între menstruații. Se tratează ușor cu antibiotice, dar nu este lipsită de riscuri.

Tratat devreme, este puțin probabil să ducă la complicații, dar fără tratament se poate răspândi în alte părți ale corpului și poate provoca rău. La femei se poate răspândi la organele de reproducere și poate provoca boli inflamatorii pelvine, care pot duce la dureri pelvine pe termen lung și chiar la infertilitate.

La femeile însărcinate crește și riscul de avort spontan, de naștere prematură și de nașterea copilului cu conjunctivită care poate duce la deteriorarea vederii. Prin urmare, este important să fiți testat imediat dacă observați această schimbare în scurgerea vaginală.

2. Secreție de culoarea gri

Dacă secrețiile sunt de culoare cenușie, aceasta indică una dintre cele mai frecvente cauze ale schimbărilor în secreția unei femei. O scurgere de culoare albă/gri este un semn comun al vaginozei bacteriene (BV). Apare atunci când bacteriile din interiorul vaginului sunt perturbate.

De obicei nu vine cu mâncărime sau durere, dar poate crea un miros puternic de pește. Nu este o infecție cu transmitere sexuală, dar se poate dezvolta după ce ați făcut sex. Aproximativ jumătate dintre femeile cu BV nu vor observa niciun semn și simptom.

Altele ar putea observa o schimbare a secreției lor vaginale obișnuite, care poate crește, deveni subțire și apoasă, se poate schimba la o culoare alb/gri sau poate dezvolta un miros puternic, de pește, mai ales după sex.

3. Secreție vaginală urât mirositoare 

Scurgerea vaginală urât mirositoare poate fi un semn al mai multor afecțiuni, nu doar BV. Dacă miroase a pipi, este și un motiv de îngrijorare. Poate fi un semn că cineva are o infecție a tractului urinar (ITU).

Mirosul de tip „amoniac” se datorează infecției care face urina mai abundentă. Alte simptome includ urina tulbure sau sângeroasă și o temperatură ridicată sau scăzută. Majoritatea femeilor sunt familiarizați cu infecțiile urinare care provoacă un impuls constant de a urina și durere atunci când fac acest lucru.

4. Secreție brânzoasă și abundentă

Dacă observați scurgeri care seamănă cu brânză de vaci, este un semn că aveți candidoză. Este o infecție comună cu drojdie care afectează atât bărbații, cât și femeile. Este inofensivă, dar poate fi recurentă.

Femeile care suferă de afte vor avea o scurgere brânzoasă, care nu miroase, mâncărime și iritație în jurul vaginului și uneori o durere sau usturime atunci când urinează. Candidoza vaginala este o infectie comuna cu drojdie care afecteaza majoritatea femeilor la un moment dat in viata lor.

Poate fi neplăcut și inconfortabil, dar de obicei poate fi tratat cu medicamente disponibile din farmacii sau pe bază de rețetă de la medicii de familie. Cu toate acestea, pentru unele femei, candidoza poate fi dificil de tratat și continuă să revină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel