Sari la conținut

Mirosul care poate semnala un CANCER. Plus 10 semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Miros neplacut
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mirosul neplăcut al corpului cauzat de alimentatie

Mirosul care poate semnala un CANCER. Se știe deja că prevenția este vindecarea, iar când vine vorba de cancer, diagnosticul precoce salvează vieți. Și cel mai bun mod de a detecta orice semne sau simptome timpurii de cancer este să vă cunoașteți propriul corp și ce este normal și firesc pentru dvs.

Cunoscându-vă normalul, veți fi pregătit și gata să observați orice umflături, noduli sau alte modificări, care ar putea fi un semn al bolii.

Dar nu sunt doar schimbările fizice la care ar trebui să fii atent; mirosurile în schimbare ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare timpurie. În special pentru femei, experimentarea secrețiilor vaginale este doar o parte integrantă a vieții de zi cu zi, ceva cu care trebuie să ne confruntăm cu toții.

Mirosul care seamnalează apariția cancerului

Dar, dacă observați modificări în ceea ce privește mirosul sau consistența, atunci ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie, deoarece ar putea fi semn de cancer.

Pe plan mondial, cancerul de col uterin ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal.

La fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, iar în fiecare an, aproximativ 570.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer.

În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România.

Nu există simptome evidente în stadiile incipiente ale bolii – de aceea este mai bine să țineți pasul cu testele de frotiu atunci când vi se amintește de medicul dumneavoastră de familie.

Cu toate acestea, Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) spune că unul dintre semnele cheie este „modificărea ale secrețiilor vaginale”. Aceasta se referă la textura, culoarea și consistența scurgerii – dar și la miros.

„Unele femei au și o scurgere vaginală care miroase neplăcut și durere în zona dintre oasele șoldului”, atrag atenția experții de la Cancer Research UK, potrivit The Sun.

10 semne ale cancerului de col uterin, pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Dar scurgerile nu sunt singurele indicatoare; alte semne cheie includ:

1. Durere și disconfort în timpul sexului

2. Sângerări vaginale după sex, între menstruații sau după menopauză

3. Durere în partea inferioară a spatelui sau a pelvisului

4. Durere severă în lateral sau spate cauzată de rinichi

5. Constipație

6. Urinat sau scaun mai mult decât de obicei

7. Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau intestinelor

8. Sânge în urină

9. Umflare a unuia sau ambelor picioare

10. Sângerare vaginală severă

 Ce este și cum se face testul Babeș-Papanicolau

Una dintre cele mai ușoare modalități de a detecta și de a preveni cancerul de col uterin este să-ți faci testul frotiului. Este un test preventiv, în care un tampon este utilizat pentru a detecta celulele anormale de pe colul uterin – intrarea în uter din vagin – înainte ca acestea să devină potențial canceroase.

Detectarea acestor celule și apoi îndepărtarea lor poate preveni cancerul de col uterin. Este important de reținut că un test de frotiu nu este un test pentru cancerul de col uterin în sine.

Testul Babeș-Papanicolau este o investigație simplă și se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină. Medicii le recomandă femeilor să facă testul în fiecare an.

Este cea mai bună metodă prin care se poate descoperi din timp cancerul de col uterin. De asemenea, prin intermediul acestuia putem afla dacă există modificări ale colului. De multe ori, ele sunt asociate cu infecțiile și inflamațile.

  • Frotiu reprezintă prelevarea și intiderea pe lamă a unui strat dintr-un lichid biologic, al celulelor dintr-un organ ori al unui produs patologic, pentru a se afla dacă femeile se confruntă cu probleme.
  • Mai multe tipuri de celule sunt prezente, în mod normal, într-un frotiu. Aceste elemente care pot apărea sunt hemattii, spermatozoizi ori leucocite. El este normal dacă nu sunt prezente modificări.Aceste modificări pot apărea și sunt împărțite în: precursoare canceroase și benigne.
  • NILM înseamnă un rezultat frotiu negativ pentru leziuni maligne sau intraepiteliale, la testul Papanicolau.
  • La testul Babeș-Papanicolau putem avea următoarele rezultate: normal, ceea ce înseamnă că femeia are colul uterin sănător, nesatisfăcător și modificări benigne.
  • De asemenea, putem avea rezultate precum ASCUS, ce reprezintă o infecție Papullomavirus, ASC-H, celulele nu sunt tipice pentru zona respectivă, LSIL, ceea ce înseamnă că testul trebuie repetat după 6-9 luni, penttru că există modificări ale epiteliului scuamos de acoperire.
  • HSIL- nu este un diagnostic cert de cancer de col uterin. AGC- există modificări ale celulelor glandurale dun col. Cancer- acest rezultat este foarte rar la femeile tinere.
  • Cele mai multe rezultate ale femeilor arată că totul este total normal – dar testul detectează anomalii la aproximativ una din 20 de femei.
  • Este posibil ca femeile de toate vârstele să dezvolte cancer de col uterin, dar este extrem de rar la femeile sub 25 de ani.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel