joi, octombrie 6, 2022

Tulburările hepatice (care afectează ficatul) sunt unice prin faptul că, de obicei, nu produc simptome doar când ajung în stadii severe.

În multe cazuri, până atunci nu sunt tratabile sau necesită intervenții destul de invazive.

Ce sunt calculii biliari? Care sunt cauzele?

Calculii biliari reprezintă formarea de calculi, sau pietre, în vezica biliară, care face parte din ficat. La unii oameni apare o singură piatră, în timp ce la altele pot apărea mai multe.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare 6 Octombrie. Rostește această rugăciune...

În plus, dimensiunea sa poate varia de la cea a unui grăunte de nisip până la cea a unei mingi de golf. Când ajung în punctul de a provoca simptome, de obicei trebuie îndepărtate prin intervenție chirurgicală.

Cauzele formării acestor pietre nu sunt complet clare. Medicii iau în considerare mai multe ipoteze, precum un exces de colesterol sau bilirubină în bilă (enzimă digestivă care generează vezica biliară) sau că nu există o golire corectă a vezicii biliare.

Se știe că există unii factori care cresc riscul de a suferi de litiază biliară, precum a fi femeie, a avea peste 40 de ani, a fi supraponderal, sedentar, sarcină, diete bogate în grăsimi și în special colesterol, diete sărace în fibre, antecedente familiale, diabet zaharat, unele tulburări ale sângelui, pierderea bruscă a greutății corporale, consumul de medicamente cu estrogeni sau boli hepatice.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: ”Această legumă reduce semnificativ ...

încărcat cu toxine

Care sunt simptomele?

Calculii biliari adesea nu provoacă niciun simptom; manifestările sunt frecvente numai atunci când un calcul se blochează într-un canal și provoacă o obstrucție.

În acest caz, semnele pot include durere bruscă și care se intensifică rapid în abdomen, durere de spate între omoplați, durere în umărul drept și greață sau vărsături.

Dacă afecțiunea devine severă, durerea se poate intensifica până la invaliditate, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) și poate apărea o febră mare.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Aliment retras din magazine de AN...

De fapt, în unele cazuri, litiaza biliară netratată poate duce la inflamarea vezicii biliare, obstrucția căilor biliare (prin care bila se scurge în intestinul subțire), obstrucția ductului pancreatic (care poate duce la pancreatită) și, foarte rar, cancerul vezicii biliare.

Cum se tratează?

Dacă nu apar simptome, calculii biliari nu necesită inițial tratament. De fapt, nu este neobișnuit ca aceștia să treacă neobservați în unele cazuri. Când apar semne, există două opțiuni principale pentru a le aborda.

Te-ar mai interesa: Cel mai vechi horoscop din lume. Numerolog: „...

Cea mai puțin invazivă modalitate este utilizarea medicamentelor care pot ajuta la dizolvarea pietrelor. Cu toate acestea, această strategie poate dura luni sau ani, iar dacă tratamentul este oprit este posibil ca aceștia să se reformeze. Din acest motiv, această strategie este de obicei rezervată persoanelor care, indiferent de motiv, nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale.

Cel mai frecvent, însă, se apelează la efectuarea colecistectomiei, care constă în îndepărtarea vezicii biliare. Acest lucru este posibil deoarece vezica biliară nu este necesară pentru a trăi, deoarece fără ea bila poate curge direct în intestinul subțire. Adesea singura problemă cauzată de operație este diareea temporară, scrie 20 Minutos.

Te-ar mai interesa: Atenție! Aceste suplimente îți pot dubla riscul de...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private