Sari la conținut

Ce trebuie să știți despre anorexie și colesterolul ridicat. Cum afectează nivelul colesterolului sănătatea?

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși persoanele cu anorexie nervoasă își limitează aportul alimentar, ei pot avea totuși un nivel ridicat de colesterol. Experții cred că genetica, hormonii și alți factori pot fi responsabili.

Anorexia nervoasă, pe care oamenii o numesc de obicei anorexie, este o afecțiune de sănătate mintală care implică o teamă intensă de a crește în greutate. Poate duce la malnutriție și probleme grave de sănătate. În unele cazuri, poate chiar pune viața în pericol.

Persoanele cu anorexie pot avea niveluri ridicate de colesterol, în ciuda faptului că își limitează aportul alimentar și, în unele cazuri, mănâncă foarte puțin. O meta-analiză din 2019,  a constatat că persoanele cu anorexie aveau niveluri de colesterol mai mari decât persoanele fără această afecțiune.

Deși experții nu înțeleg pe deplin de ce se întâmplă acest lucru, ei cred că anorexia poate provoca modificări genetice, hormonale și ale bacteriilor intestinale care contribuie la creșterea nivelului de colesterol.

Citiți mai multe pentru a afla despre legătura dintre colesterol și anorexie, cum afectează nivelul colesterolului sănătatea și multe altele.

Colesterol ridicat la persoanele cu anorexie

Persoanele care trăiesc cu anorexie își limitează aportul alimentar și au o teamă intensă de a se îngrașa. În unele cazuri, au o imagine alterată a greutății și a formei corpului.

În ciuda faptului că persoanele cu anorexie își limitează aportul alimentar, cercetările au evidențiat că afecțiunea vine cu niveluri ridicate de colesterol. Experții cred că diverși factori joacă probabil un rol.

Genetica

Un studiu amplu din 2017 a descoperit că există o corelație genetică pozitivă puternică între anorexie și colesterolul cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL). Aceasta înseamnă că persoanele cu markeri genetici pentru anorexie au avut mai multe șanse să aibă și markeri pentru colesterolul HDL.

Deși HDL este tipul „bun” de colesterol, un nivel foarte ridicat poate fi dăunător în unele cazuri.

Hormonii

O dietă săracă în calorii și grăsimi poate avea mai multe efecte asupra organismului, inclusiv :

  • hipoinsulinemie sau insulină anormal de scăzută în sânge
  • sensibilitate crescută la insulină
  • hipoglicemie sau glicemie scăzută

În plus, persoanele cu anorexie pot avea niveluri scăzute ale hormonului tiroidian triiodotironină (T3). T3 reglează o lipoproteină numită proteină de transfer al esterilor de colesterol (CETP), care afectează metabolismul colesterolului.

Persoanele cu anorexie pot avea activitate CETP crescută și, prin urmare, colesterol crescut.

Absorbție crescută

Persoanele cu anorexie pot absorbi niveluri mai mari de fitosteroli, care sunt compuși vegetali care se găsesc în mod natural și sunt similari cu colesterolul. Corpul le poate absorbi din cauza modificărilor microbiotei intestinale.

Fitosterolii seamănă structural cu colesterolul din organism, așa că atunci când o persoană îi consumă, concurează cu colesterolul pentru absorbția în intestin.

Tulburări de alimentație și colesterol

Persoanele cu alte tulburări de alimentație, cum ar fi bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație excesivă (BED), pot prezenta, de asemenea, niveluri ridicate de colesterol.

Bulimia nervoasă, cunoscută sub denumirea de bulimie, este o tulburare de alimentație gravă care implică un ciclu de alimentație excesivă necontrolată și comportamente „compensatorii”, cum ar fi vărsăturile, postul sau utilizarea necorespunzătoare a laxativelor. Cercetările sugerează că 19-48% dintre persoanele care trăiesc cu bulimie pot avea colesterolul ridicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel