Sari la conținut

Ce trebuie să știți despre utilizarea TikTok ca resursă de sănătate mintală

tiktok
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
TikTok

Din cuprinsul articolului

  • TikTok a devenit o platformă pentru mii de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv psihiatri, terapeuți și susținători ai sănătății mintale.
  • Ei folosesc acoperirea pe scară largă a aplicației pentru a vorbi cu publicul despre orice, de la depresie la ADHD.
  • În 2020, 52,9 milioane de americani trăiau cu boli mintale. Asta înseamnă aproape unul din cinci adulți.

TikTok, aplicația de social media cunoscută pentru videoclipurile sale scurte, este una dintre cele mai populare platforme de social media din Statele Unite din 2018.

Dar înpandemie, timpul petrecut de oameni pe TikTok a explodat vertiginos până a devenit o aplicație superstar, cu 850 de milioane de descărcări raportate în întreaga lume în 2020.

TikTok a devenit acum o platformă pentru mii de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv psihiatri, terapeuți și susținători ai sănătății mintale, care folosesc acoperirea pe scară largă a aplicației pentru a vorbi cu publicul despre orice, de la depresie la ADHD.

Bariere pentru sănătatea mintală

În 2020, 52,9 milioane de americani trăiau cu boli mintale. Este aproape unul din cinci adulți.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, orice boală mintală (AMI) este definită ca o tulburare mentală, comportamentală sau emoțională. Poate varia de la niciun simptom  la simptome ușoare, moderate și chiar severe.

Cu toate acestea, cu un procent atât de mare de oameni care trăiesc cu probleme de sănătate mintală, există multe bariere în căutarea și obținerea tratamentului pentru sănătatea mintală. Un studiu din 2021 a luat eșantion de 50.103 adulți, dintre care 95,6% au raportat cel puțin o barieră în calea accesului la asistență medicală. Unele dintre barierele raportate au inclus accesibilitatea, adică să nu aibă un loc la care cineva merge de obicei atunci când este bolnav sau are nevoie de sfaturi; disponibilitate, adică lipsa capacității de a obține o programare sau de a găsi un cabinet medical deschis deschis; și costurile, adică costul pe sesiune.

Probleme de sănătate mintală

Din cauza acestor bariere, doar aproximativ jumătate dintre americanii care trăiesc cu probleme de sănătate mintală primesc servicii de sănătate mintală.

Potrivit Pew Research, 85% dintre americani dețin un smartphone. Nu a existat niciodată mai mult acces la informații decât a existat acum, inclusiv acces la aplicații precum TikTok și conținutul partajat pe platforma sa. Din cauza acestei accesibilități larg răspândite și a faptului că bolile de sănătate mintală au crescut atât de dramatic pe parcursul pandemiei, nu este o surpriză de ce experții și susținătorii au apelat la TikTok pentru a amplifica informații despre cum să se adreseze cel mai bine sănătății mintale.

„Un beneficiu clar este accesibilitatea informațiilor – TikTok este un serviciu gratuit la care oricine are acces la internet îl poate utiliza”, a explicat Naomi Torres-Mackie, PhD, psiholog la Spitalul Lenox Hill din New York.

Lindsay Fleming, un terapeut autorizat, este un expert în sănătate mintală care a folosit TikTok pentru a ajunge la un public larg. Ea a condus un grup de fete de gimnaziu, dar a trebuit să anuleze sesiunile de grup din cauza COVID-19.

„Unii dintre participanți au discutat despre cum le-a ajutat grupul, așa că am creat un TikTok pentru a ajuta comunitatea mea, iar unul dintre videoclipurile mele a devenit viral”, a spus ea. „Apoi am început să văd impactul pe care l-au avut videoclipurile pe care le-am creat asupra celorlalți. Mulți oameni se luptau, dar conectarea cu TikTok i-a ajutat să se simtă mai puțin singuri și să găsească curajul să ceară ajutor nu numai de la videoclipurile mele, ci și de la mulți alți susținători și terapeuți ai sănătății mintale de pe TikTok.”

Fleming se conectează cu oamenii de pe TikTok și construiește o comunitate prin videoclipurile ei care se concentrează pe nuanțele terapiei. Ea găzduiește, de asemenea, sesiuni live în care face un check-in și răspunde la întrebările pe care le poate avea comunitatea ei. De-a lungul timpului, contul ei a crescut pentru a ajunge la peste jumătate de milion de urmăritori – o dovadă a câte persoane caută o modalitate de a se conecta.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel