Sari la conținut

Studiu. Efectele secundare ale pandemiei: dureri de cap la copii, o consecință a cursurilor online

Elevi cu mască

Studiu. Efectele secundare ale pandemiei: dureri de cap la copii o consecință a cursurilor online

Peste o treime dintre copiii de școală care au primit lecții online în timpul pandemiei de Covid au raportat o agravare a simptomelor de cefalee sau dureri de cap de noi, spune un nou studiu.

Studiu. Efectele secundare ale pandemiei: dureri de cap la copii o consecință a cursurilor online?

Studiul, prezentat la Congresul 2022 al Academiei Europene de Neurologie (EAN), a indicat că expunerea prelungită la ecranele computerelor, lipsa condițiilor adecvate pentru învățarea online de acasă, examenele școlare și anxietățile legate de Covid s-au dovedit a fi factori de risc pentru agravarea simptomelor cefaleei sau declanșarea durerilor de cap de nou-apariție.

„Deși studiile anterioare au raportat că tinerii aveau mai puține dureri de cap din cauza închiderii școlilor în primele săptămâni și luni ale Covid-19, acest studiu pe termen mai lung a constatat că stresul și presiunile pandemiei le-au avut în cele din urmă efecte”, a spus cercetător principal Ayse Nur Ozdag Acarli de la Spitalul de Stat Ermenek din Karaman, Turcia.

Pentru studiu, echipa a analizat 851 de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, 756 (89%) dintre copii raportând dureri de cap în perioada studiului.

Dintre acești copii, 10% au raportat dureri de cap pentru prima dată în perioada pandemiei de școlarizare acasă.

Anxietatea legată de infectarea cu Covid a fost semnificativ mai mare în grupurile de dureri de cap agravate

Peste un sfert (27%) dintre copii au spus că durerile de cap s-au agravat, 61% au spus că durerile de cap au rămas stabile și 3% au spus că durerile de cap s-au ameliorat. Cei care au raportat dureri de cap agravate sau pentru prima dată au suferit de dureri de cap în medie de 8-9 ori pe lună.

Peste jumătate dintre copiii din acest grup (43 la sută) au folosit analgezice cel puțin o dată pe lună, comparativ cu o treime (33 la sută) din grupul stabil.

Studiul a constatat că durerile de cap au avut un impact mare asupra sănătății mintale și asupra realizărilor școlare.

Scorurile de depresie și anxietate, inclusiv anxietatea legată de infectarea cu Covid, au fost semnificativ mai mari în grupurile de dureri de cap agravate și de prrimă apariție.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: