Sari la conținut

Ce VECHIME trebuie să ai ca să primești 1000 de lei ÎN PLUS la pensie

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași
pensii

Casa Națională de Pensii Publice a publicat listele sporurilor şi a veniturilor luate în calcul la recalcularea pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2024.

Potrivit oficialilor Casei, noile decizii cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari în perioada 15 august-31 august. Aceştia dau asigurări că nicio pensie nu va scădea chiar dacă pe recalculare ar ieși o pensie diminuată.

Primii care vor afla noile sume de bani ce le vor intra în conturi sunt pensionarii cu cele mai vechi stagii de cotizare.

Însă, ceea ce mulți nu știu este că, pentru a primi mai mulți bani de la 1 septembrie, în urma acestei recalculări, este important să avem mulți ani în câmpul muncii. Astfel, nu au importanță anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale, adică grupele de muncă.

Noua lege a pensiilor acordă puncte bonus, denumite puncte de stabilitate, pensionarilor cu peste 25 de ani de muncă. Aceștia, adăugați la pensia recalculată, pot determina o creștere suplimentară a sumei.

Modalitatea de Acordare a Punctelor de Stabilitate

Pentru până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus;
Pentru 30 de ani de muncă: se acordă 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei;
Pentru 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei;
Pentru 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei;
Pentru 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a precizat că punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii efectiv lucraţi, indiferent de grupa de muncă.

Această situație a generat nemulţumiri, mai ales în rândul pensionarilor care au lucrat mulţi ani în condiţii dificile şi nu vor primi majorări suplimentare la recalculare. Printre cei afectați sunt și pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale, dar care nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, aceștia confruntându-se cu situația de a avea pensii mai mici decât se aşteptau.

Potrivit experţilor, absența punctelor bonus pentru grupele de muncă evidenţiază o lacună în sistemul de pensii din România.

Deciziile vor fi emise în două exemplare

Conform noii legi a pensiilor, din toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.

Deciziile vor fi emise în două exemplare, unul fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.

Potrivit autorităților, “în prezent, există un număr circa 4.900.000 de pensionari ai sistemul public de pensii, care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel