Sari la conținut

Cea mai bună dietă pentru creier: expertul de la Harvard împărtășește șase alimente „din care oamenii nu mănâncă suficient”

CREIERUL este considerat unul dintre cele mai importante organe din organism, responsabil de controlul și coordonarea restului corpului și care ne permite să gândim și să simțim lucrurile care ne fac oameni. Un nutriționist de la Harvard recomandă oamenilor să includă următoarele „alimente care stimulează creierul” în dieta lor pentru „a ajuta creierul să funcționeze la eficiență maximă”.

Dr. Uma Naidoo, psihiatru, cercetător în domeniul sănătății creierului și nutriționist, a spus că a fost adesea întrebată cum ar trebui să mănânce oamenii pentru a spori puterea creierului. Pe baza muncii ei cu sute de pacienți, ea a sugerat o serie de alimente care stimulează creierul „oamenii nu mănâncă suficient” – consumul acestora „îți poate îmbunătăți starea de spirit, ascuți memoria și ajută creierul să funcționeze la eficiență maximă”.

Primele sunt condimentele, proprietățile lor antioxidante ar putea ajuta creierul să lupte împotriva radicalilor liberi nocivi.

La rândul său, acest lucru ar putea preveni stresul oxidativ care poate deteriora țesuturile.

Scriind pentru CNBC, ea a explicat: „Unul dintre condimentele mele preferate este turmericul – un condiment remarcabil atunci când vine vorba de reducerea anxietății. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate scădea anxietatea și poate modifica chimia creierului corespunzătoare, protejând hipocampul.

Îmi place și șofranul. În 2013, o meta-analiză a cinci studii randomizate și controlate publicate anterior a analizat efectele suplimentelor cu șofran asupra simptomelor depresiei în rândul participanților cu tulburare depresivă majoră.

„În toate aceste studii, cercetătorii au descoperit că consumul de șofran a redus semnificativ simptomele depresiei în comparație cu martorii placebo.”

Al doilea aliment recomandat de ea sunt alimentele fermentate.

Ea a spus: „Alimentele fermentate sunt produse prin combinarea laptelui, legumelor sau a altor ingrediente crude cu microorganisme precum drojdia și bacteriile.

Unele exemple includ iaurt simplu cu culturi active, varză murată, kimchi și kombucha. Toate acestea sunt surse de bacterii vii care pot îmbunătăți funcția intestinală sănătoasă și pot reduce anxietatea.

În creier, alimentele fermentate pot oferi mai multe avantaje. O revizuire din 2016 a 45 de studii a indicat că alimentele fermentate ar putea proteja creierul animalelor, îmbunătățind memoria și încetinind declinul cognitiv.

„Iaurtul bogat în probiotice poate fi o parte puternică a dietei dumneavoastră, dar rețineți că iaurtul care este supus unui tratament termic nu are aceleași beneficii.”

Dr Naidoo continuă să recomande ciocolata neagră, deoarece este o sursă excelentă de fier, care ajută la alcătuirea învelișului care protejează neuronii și ajută la controlul sintezei substanțelor chimice și a căilor chimice implicate în starea de spirit.

Avocado conține cantități mari de magneziu, care este important pentru funcționarea corectă a creierului.

Dr Naidoo a spus că nucile au grăsimi și uleiuri sănătoase de care creierul nostru are nevoie pentru a funcționa bine.

Și legumele cu frunze verzi conțin vitamina E, carotenoide și flavonoide, care sunt nutrienți care protejează împotriva demenței și a declinului cognitiv.

Pe lângă includerea acestor alimente în dieta ta, Harvard Health recomandă și alte modalități de a-ți menține creierul în stare bună de sănătate.

Una dintre acestea este prin exerciții fizice. Acesta explică: „Cercetările arată că folosirea mușchilor vă ajută și mintea.

Persoanele care fac sport în mod regulat cresc numărul de vase de sânge minuscule care aduc sânge bogat în oxigen în regiunea creierului care este responsabilă de gândire. Exercițiul stimulează, de asemenea, dezvoltarea de noi celule nervoase și crește conexiunile dintre celulele creierului (sinapsele). Acest lucru are ca rezultat creiere care sunt mai eficiente, plastice și adaptabile, ceea ce se traduce printr-o performanță mai bună la persoanele îmbătrânite.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel