Sari la conținut

Cea mai bună hrană pentru bolnavii de CANCER. Medic: Este nevoie de aport de calorii

Alimente benefice pentru bolnavii de cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentația în cancer

Cea mai bună hrană pentru bolnavii de CANCER. Nu există o dietă specifică recomandată pentru bolnavii de cancer, deoarece aceasta poate varia în funcție de tipul de cancer, stadiul bolii și tratamentul urmat. Cu toate acestea, există câteva principii generale care ar putea fi utile.

În corpul afectat de cancer se produc modificări legate de modalitatea în care acesta foloseşte nutrienţii de care are nevoie. Modificările sunt determinate de reacţiile organismului la tumoare şi de efectele secundare ale tratamentului. Chimioterapia distruge celulele canceroase, însă odată cu ele, sunt vătămate şi unele celule sănătoase ale organismului. Cancerul aproape că epuizează rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului.

De aceea, în cele mai multe cazuri, este nevoie de un aport nutriţional suplimentar şi de o dietă individualizată, care să ţină cont de tipul de cancer şi de tratamentul pe care bolnavul îl urmează. În general, bolnavii de cancer trebuie să îşi mărească aportul nutriţional de proteine, de carbohidraţi, de vitamine şi de minerale.

Aport de calorii

Este indicat ca din dieta bolnavilor de cancer să nu lipsească alimentele bogate în calorii, care să le furnizeze un nivel energetic adecvat, cu atât mai mult cu cât este nevoie şi de recuperarea kilogramelor pierdute din cauza bolii.

De asemenea, se recomandă şi un aport suplimentar de proteine, pentru a se preveni slăbiciunea musculară şi pentru repararea celulelor, mai ales că tratamentele cu citostatice pot sărăci organismul de aceşti nutrienţi. Surse de proteine sunt carnea albă (cea roşie trebuie evitată), peştele, lactatele, leguminoasele (mazăre, fasole) şi cerealele (grâu, ovăz, orez).

Antioxidanţii

Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C şi E, trei puternici antioxidanţi, îl ajută pe bolnav să suporte mai uşor efectele radioterapiei. Antioxidanţii cresc speranţa de viaţă a persoanelor diagnosticate cu cancer.

Gălbenuşul de ou, untul, morcovii şi legumele verzi sunt câteva surse de vitamina A, citricele, ardeii graşi şi cartofii, de vitamina C, iar uleiurile vegetale şi nucile sunt bogate în vitamina E. Este indicat ca bolnavii de cancer să mănânce cât mai multe fructe şi legume zilnic.

Acizii graşi Omega-3

Sardinele, macroul, păstrăvul şi somonul sunt surse de acizi graşi Omega-3, substanţe care pot ajuta la încetinirea dezvoltării tumorilor maligne. În plus, acizii graşi Omega-3 reduc riscurile de instalare a caşexiei (stare de epuizare a organismului), survenită la organismele afectate de cancer.

De asemenea, grăsimile din peşte conţin vitamina D, necesară în combaterea cancerului. Astfel, persoanele diagnosticate cu cancer de colon şi care au un nivel peste valoarea medie de vitamina D au cu 50 la sută mai multe şanse de supravieţuire decât cele care au un deficit al acestei vitamine, se arată înt-un studiu recent.

Trucuri pentru a beneficia de mai mulţi nutrienţi

Sursa de nutrienți poate să fie găsită și în condimente!
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
  •  Adaugă lapte praf degresat în mâncare şi brânză în salata de legume, pentru un plus de proteine.
  • Pune în iaurt şi în lapte cereale, acestea fiind surse bune de carbohidraţi.
  • Consumă banane şi fructe uscate (smochine, curmale), pentru mai multe calorii.

Specialistul Livia Nena, biolog nutriţionist, a explicat, în exclusivitate pentru Adevărul, ce trebuie să facă persoanele diagosticate cu cancer.

„Persoanele diagnosticate cu cancer trebuie să elimine toate sursele de radicali liberi. Cantitatea de îngrăşăminte din fructe şi din legume (azotaţi, fosfaţi), coloranţii, amelioratorii de gust şi conservanţii din alimente au un efect dezastruos la nivel celular, având drept consecinţe o serie întreagă de boli degenerative şi cancere.

Radicalii liberi pot fi neutralizaţi printr-un aport de vitamine (în special A, B, C şi E), minerale (Zn, Se,). Acestea pot fi luate din fructe şi legume proaspete, dar şi din suplimente nutriţionale. Sunt interzise carnea de porc, alcoolul şi tutunul (mare generator de radicali liberi).

De reţinut!

Excesul de suplimente de vitamine poate reduce eficienţa chimioterapiei şi radioterapiei.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel