Sari la conținut

Cea mai bună legumă pentru vindecarea artritei. Are efecte benefice dovedite ştiinţific

artrită
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
inflamații articulare

Artrita este una dintre cele mai frecvente boli la nivel mondial şi poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex. Potrivit specialiştilor, în cazul femeilor trecute de 50 de ani, poate avea legătură cu deficiența postmenopauză de estrogen.

Principalele simptome sunt durerea şi inflamaţia articulaţiilor, care duce în timp la umflarea lor şi probleme de mobilitate. Toate acestea afectează negativ calitatea vieţii pacienţilor, făcând dificile activităţile de zi cu zi. Inflamatia se poate extinde inclusiv la nivel cutanat, pielea din zona respectiva fiind rosie si fierbinte.

Atunci când mai multe articulații sunt afectate, se folosește termenul de poliartrită. Artrita este descrisă de medici ca o eroziune care provoacă deteriorarea cartilajului ce acoperă osul, acesta din urmă modificându-şi forma.

Legumele din clasa cruciferelor pot preveni apariţia bolii

Potrivit unui studiu al Fundaţiei Asiatice pentru Artrită, citat de portalul actualno.com, consumul unor legume precum broccoli încetinesc evoluţuia artritei prin reducerea inflamaţiei şi a durerilor articulare. De asemenea, s-a constatat că această legumă din clasa cruciferelor poate preveni apariţia bolii.

De altfel, broccoli are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogat în sulforafan, o substanţă despre care oamenii de ştiinţă spun că are un rol vital în protejarea oaselor şi a articulaţiilor.

De asemenea, sulforafanul are efect de îndepărtare a toxinelor din celulele pulmonare, eliminând compușii nocivi din agenții poluanți și fumul de țigară.

Proprietăţi nutriţionale

In broccoli exista o cantitate ridicata de apa (90%), 7% de carbohidrati, 3% grame de proteine si o cantitate extrem de redusa de grasimi. Iata ce proprietati are o cana de broccoli crud (91 de grame):

  • 89% apa;
  • 31 grame de calorii;
  • 6 grame de carbohidrati;
  • 2.5 grame de proteine;
  • 2.4 grame de fibre;
  • 1.5 grame de zaharuri.

În broccoli există şi cantităţi mari de vitamine: A, folati, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), B6, B12, D, E, K. Unele minerale se regasesc si ele in broccoli: calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc.

Experţii recomandă programarea la medic cât mai devreme posibil în cazul apariţiei simptomelor artritei pentru iniţierea rapidă a tratamentului adecvat, compus în principal din antiinflamatoare, antireumatice şi analgezice. În plus, este importantă schimbarea dietei zilnice pentru controlul acestei afecţiuni.

„Pacienţii cu osteoartrită pot beneficia cel mai mult din consumul acestei legume”, au explicat specialiştii fundaţiei, potrivit cărora broccoli scade nivelul proteine C reactive din corp.

De altfel, acest marker pentru inflamaţie este incriminat inclusiv pentru apariţia artritei, a bolilor de inimă şi a diabetului, fiind inclus de medici în setul uzual de analize de laborator recomandate pentru evaluarea stării de sănătate.

Conform statisticilor, peste 80% din populația lumii de peste 75 de ani este afectată de un anumit tip de artrită. Riscul de a dezvolta mai multe forme de artrită (inclusiv artrită reumatoidă, gută sau osteoartrită) crește odată cu înaintarea în vârstă.

Alte tratamente naturiste pentru artrită

  • Ceai sau extract de gheara diavolului;
  • Măceșe;
  • Tămâie și ceai de tămâie;
  • Pudră de turmeric;
  • Usturoiul și extractul de usturoi;
  • Ghimbirul;
  • Ceaiul verde.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel