Sari la conținut

Cea mai periculoasă boală care poate apărea de la alimentele de post. Medicii atrag atenția

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cea mai periculoasă boală produsă de alimentele de post. Odată cu această curățarea fizică și spirituală, cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, trebuie avute în vedere și bolile infecțioase care pot veni la pachet cu alimentele consumate în timpul postului.

Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în această perioadă este botulismul, o afecțiune extrem de gravă.

Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii. Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces.

Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește. Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice”, a explicat, pentru adevărul, medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Simptomele botulismului

Simptomele sunt variate și pot apărea într-un interval cuprins de la câteva ore, la una-două sau chiar după mai multe zile de la ingestia alimentului contaminat. Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii.

„În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie”, subliniază medicul ieșean.

Prevenția prin fierberea alimentelor

Pentru a preveni o astfel de situație și pentru a fi siguri că produsele pe care le consumăm nu ne afectează sănătate, specialiștii spun că trebuie să avem în vedere mai multe aspecte.

„Să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe).Să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat. Să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.). Să folosim apă curată din surse verificate periodic. Să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min).

Păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producatoe. Să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenție la termentul de valabilitate al produselor!,”, conchide managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Totodată, pentru o siguranță maximă, medicii recomandă fierberea alimentelor la o temperatură de 120 de grade Celsius, sub presiune, în condițiile în care, sub această temperatură, realizăm doar distrugerea neurotoxinei și a bacteriei, forma vegetativă rămânând încă activă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel