luni, martie 27, 2023

Pentru al șaselea an la rând, cercetătorii suștin că cea mai sănătoasă dietă din lume este dieta mediteraneeană.U.S. News & World Report au prezentat recent rezultatele pentru anul 2023.

Încă o dată, acest stil de viață adorat și de români este plasat pe primul loc în topul preferințelor.

Nu mai este un secret, dietele sănătoase prelungesc viața și scad riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv diabet de tip 2, obezitate, afecțiuni cardiace și anumite tipuri de cancer.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Cât de potrivită este dieta mediteraneeană pentru tine?

Unele diete chiar sunt recomandate în anumite afecțiuni. De exemplu, un studiu clinic a descoperit că atât dieta ketogenică, cât și cea mediteraneeană reduc nivelurile de glucoză în sânge și trigliceridele, la pacienții diagnosticați cu prediabet și diabet de tip 2.

Alte diete sunt potrivite doar pentru o viață sănătoasă, fără recomandări în anumite boli. Un studiu din 2022 a descoperit că dietele sărace în proteină animală și bogate în carbohidrați complecși sunt cele mai indicate când vine vorba de o viață sănătoasă, pe termen lung.

Recent, U.S. News & World Report au anunțat topul dietelor cele mai sănătoase din 2023
O suită de experți în sănătate publică, incluzând nutriționiști, diabetologi, cardiologi și-au adus aportul la întocmirea acestui top.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

Medicii au luat în calcul sănătatea, siguranța, ușurința cu care un om poate adopta un stil de viață, promovarea unui regim sustenabil.

Dieta mediteraneeană iese pe primul loc, pentru aș șaselea an la rând, cu un scor total de 4.6 din 5. În ceea ce privește pierderea în greutate, dieta mediteraneeană are un scor de 4.2 din 5, iar în ceea ce privește sănătatea, dieta mediteraneeană a primit 4.6 punctaj, din 5. Pe următoarele locuri s-au clasat dieta DASH și dieta flexitariană.

Te-ar mai interesa: Tratament inovator pentru pacientele cu cancer de ...

În ce constă dieta mediteraneeană?

Prof. Dr. Joanna K Hodges, doctor în știința nutriției la Pennsylvania State University nu a participat la studiu și precizează pentru Medical News Today: ”Dieta mediteraneeană a devenit populară încă din 1990, după studiul publicat de Ancel Keys, care a descoperit că persoanele care urmează un regim tradițional din zona Mării Mediterane prezintă riscuri mult mai mici de boli cronice. Dieta lor include multe legume și fructe, pește, ulei de măsline și cantități moderate de vin.”

Te-ar mai interesa: „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatulu...

Specialiștii în nutriție spun că cei care își doresc o viață lungă și sănătoasă este bine să se ghideze după aceste principii: cât mai puțină carne roșie sau deloc, carne albă, pește proaspăt, de preferat dorada, biban și somon, salate din abundență, fructe de sezon, apă din belșug și somn de calitate. Sunt de evitat prăjelile și deserturile grele.

Dieta mediteraneeană include măsline, semințe, grăsimi de calitate.

Te-ar mai interesa: Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu ce...

Important este să-ți alegi o dietă sănătoasă și echilibrată, în care să ai alimente nutritive. Nu foamea este soluția, ci alimentația inteligentă. Căci poftele incontrolabile denotă doar dezechilibrele din organism. O persoană care se va hrăni corect, care se va hidrata cu apă și care va dormi somnul calitativ (cu oră de culcare înaintea miezului nopții) nu se va mai confrunta cu pofte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private