sâmbătă, martie 6, 2021

De la pãpãdie, cãreia în unele locuri i se mai spune papã-lungã, sau pãrpsita-gãinilor, se folosesc atât frunzele -Folim Taraxaci – cât și rãdãcinile – Radix Taraxaci – care conțin un principiu activ amar (taraxacina). În afarã de acesta frunzele mai conțin proteine, glucide, vitaminele A,B,C,D, iar rãdãcinile, insulinã, rezine, tanin, vitamine, sterol, colinã, acid cafeic, sitosterinã, substanțe proteice, grãsimi, fructozã, vitaminele A,B, C, D, tiaminã, acid nicotinic, colinã.
Utilizare. Intern: coleretic și colagog, crește diureza, hipoacidifiant, laxativ, venotonic, depurativ.
Pãpãdia se recomandã în toate bolile unde existã un dezechilibru glandular, precum și în obezitate (îngrãșare peste mãsurã) și gastrite hiperacide. Rezultate bune dã și în bolile de ficat – diskineziile biliare cu tulburãri intestinale, mãrind secreția biliarã. Normalizeazã circulația sângelui. Ceaiul de pãpãdie mai este folosit în gutã și reumatism. Prin normalizarea circulației sângelui este folositã în varice și ulcer varicos și are un efect indirect în vindecarea eczemelor și a altor boli de piele.
Intern – infuzie: 3 lingurițe de plantã la 300 ml apã clocotitã; se beau 3-4 ceaiuri pe zi.

Din 24 februarie, poți cumpăra cartea « Ghidul ceaiurile terapeutice » și pachetul Doctorul zilei plus Evenimentul zilei, la un preț de numai 9,9 lei.

Ultimele stiri

Parteneri