duminică, iunie 13, 2021

Menstruații neregulate, dificultăți la urinare sau dureri în timpul actului sexual sunt doar câteva dintre simptomele chisturilor ovariene, iar un consult de specialitate este esențial pentru evitarea

eventualelor complicații asociate acestei afecțiuni.

Chisturile sunt formaţiuni benigne care se dezvoltă la nivelul ovarelor. Au aspectul unor saci rotunzi de dimensiuni variabile, de cel puţin 3 cm cu pereţi subţiri, plini cu un lichid limpede. Aceste chisturi se observă pe suprafaţa ovarelor ca nişte mici umflături. Stabilirea naturii chisturilor este foarte importantă, acest criteriu permite evaluarea corectă a evoluţiei (benignă sau malignă).

Tipuri de chisturi ovariene

Există două tipuri de chisturi ovariene: funcționale și anormale.

Chisturile funcționale apar ca urmare a funcționării

anormale a ovarelor, fiind și cel mai frecvent tip de chisturi ovariene. Chisturile se pot forma în orice moment al ciclului menstrual.

Chisturile anormale se prezintă în trei categorii: chistadenom (se dezvoltă din celulele de la suprafața ovarelor), endometrial și dermoid.

Ele sunt cauzate de creșterea anormală a celulelor, nefiind neapărat canceroase, iar în unele cazuri, nu vor determina probleme. Totuși, dacă aceste chisturi anormale se rup sau se torsionează, este nevoie urgent de intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.

Chisturile sunt rezultatul natural

al ovulației lunare și fiecare femeie are potențialul să le dezvolte. Există șanse mai mari ca ovarele să dezvolte chisturi funcționale în cazul întârzierii fertilizării și apariției mai multor cicluri menstruale. De asemenea, fumătoarele sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta astfel de chisturi.

Deoarece principala cauză a apariției acestei afecțiuni este dezechilibrul hormonal, specialiștii în medicină naturistă recomandă câteva plante care restabilesc balanța hormonală. Important este să ceri sfatul medicului înainte de a apela la acest tip de tratamente.

1. plantele cu un conţinut

crescut de fitoprogesteron, precum zmeurul, yam şi vitex agnus castus

2. plantele cu acţiune reglatoare asupra aparatului genital feminin, foarte eficiente pentru această afecţiune: creţişoara, coada-şoricelului, gălbenelele, urzica moartă albă şi batranis

3. plantele antiinflamatoare pelvine: năpraznicul, urzica vie, sânzienele, traista-ciobanului, cimbrişorul şi mugurii de plop.

Toate acestea se folosesc sub formă de ceaiuri, de tincturi şi de pulbere fină. Se mai pot folosi: gemoderivatul din mlădiţe de zmeur (câte 50 de picături de două ori pe zi), supozitoarele cu răşină de brad

şi de propolis-carpicon, câte unul pe zi, şi băile de şezut cu infuzii de coada-calului şi de coada-şoricelului (câte 20-30 de minute seara, la culcare).

Salvia

Valoarea terapeutică a salviei se datorează elementelor sale componente, printre care se numără uleiuri volatile, tanin, răşină, vitaminele B1 şi C, azotatul de potasiu şi substanţe asemănătoare hormonilor estrogeni. Infuzia de salvie aduce numeroase beneficii organismului: întăreşte sistemul imunitar, combate transpiraţia abundentă şi contribuie la menţinerea echilibrului endocrin. De asemenea, datorită proprietăţilor antiseptice, tratamentul cu infuzie de salvie (câte două căni pe zi) combate infecţiile din organism.
Brânca-ursului

În asociere cu alte plante antitumorale (năpraznic, brusture, vâsc), infuzia de brânca-ursului este benefică în tratamentul chisturilor ovariene şi în regenerarea celulelor organismului. Rezultate foarte bune se obţin prin administrarea infuziei combinate, care se prepară dintr-un amestec de două linguriţe de plantă şi de seminţe. Acestea se macerează în 100 ml de apă rece şi se lasă de seara până dimineaţa. Apoi se filtrează şi, peste plantele care s-au macerat, se adaugă 150 ml de apă clocotită. După 15 minute, se amestecă cele două preparate. Zilnic se consumă câte o cană din această infuzie combinată, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale.
Lucerna

Un gram de lucernă conţine între 20.000 şi 40.000 U.I. de vitamina K. Aceasta ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge, previne hemoragiile şi, de aceea, lucerna este recomandată în tratarea chisturilor ovariene. În plus, această plantă conţine zinc, seleniu şi cupru, minerale care lipsesc din organismul femei-lor cu chisturi ovariene sau cu fibroame uterine.

Mugurii de zmeur

Sunt considerați de medicii specialişti ca cel mai bun leac contra chistului ovarian şi a fibromului uterin. Ei au proprietatea de a regla extrem de bine activitatea endocrină şi de aceea sunt un medicament miraculos şi în durerile menstruale, în ciclul menstrual neregulat şi în tulburările de menopauză.

Mugurii de zmeur se administrează foarte bine în combinaţie cu boabele de soc, cel mai indicat fiind extractul de zmeur, câte 50 de picături, de 3 ori pe zi.

Boabele de soc au o eficiență formidabilă în tratarea tulburărilor hormonale diverse, a chisturilor ovariene și ovarelor polichistice, a fibromului uterin și a mastozei.

Faceţi cure de lungă durată cu câte 1 lingură de tinctură de boabe de soc diluată în jumătate de pahar cu apă, de 2 ori pe zi, dimineața (pe stomacul gol) și seara.

 

Ultimele stiri

Parteneri