Sari la conținut

Ceasul biologic ticăie și pentru ei! ACEASTA este cea mai bună vârstă pentru a deveni tată

Ceasul biologic ticăie și pentru ei! ACEASTA este cea mai bună vârstă pentru a deveni tată

Dacă femeile sunt condiționate anatomic, în cazul bărbaților există o credință comună că ticăitul ceasului biologic nu contează și pot avea un copil oricând. Prin urmare, cel mai adesea, femeile sunt cele care suportă cele mai mari probleme de infertilitate.

Cu toate acestea, experții spun că odată cu vârsta, numărul și calitatea spermei scade, iar din punct de vedere biologic, și bărbații au o categorie de vârstă care este cel mai potrivită pentru a deveni tată.

Ceasul biologic pentru bărbați: vârsta ideală pentru a deveni tată

Chiar dacă bărbații pot continua să producă spermatozoizi toată viața, calitatea scade considerabil odată cu vârsta. Experții în sănătate cred că un bărbat este potrivit pentru a a deveni tată de la sfârșitul vârstei 20 de ani până la începutul vârstei de 40 de ani, iar orice moment după poate fi puțin dificil dacă plănuiește un copil.

Pentru bărbații cu vârsta peste 40 de ani le poate fi extrem de dificil să aibă copii, deoarece șansele de probleme de infertilitate cresc și sunt la cote maxime. Experții spun că odată cu vârsta, spermatozoizii suferă mutații genetice din cauza problemelor de mediu, iar ADN-ul poate fi deteriorat. Acest lucru influențează șansele de fertilitate, în afară de crearea de riscuri pentru potențiale boli la viitorii copii.

Multe studii au arătat că bărbații care devin tați la vârste mai înaintate au copii cu diverse probleme neurologice și de dezvoltare, autismul fiind una dintre principalele griji.

Potrivit experților, vârsta are un impact semnificativ asupra reproducerii datorită:

  • Bărbații în vârstă au tendința de a avea partenere de sex feminin mai în vârstă, ceea ce este asociat cu un timp crescut până la concepție
  • Riscul de a dezvolta afecțiuni medicale sau de expunere la toxine din mediu crește
  • Scăderea testosteronului poate provoca o scădere a libidoului, disfuncție erectilă și dificultăți de a obține ejaculare
  • Îmbătrânirea afectează negativ funcția sexuală masculină, calitatea spermei și fertilitatea.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există anumiți parametri ai spermei, care au fost stabiliți ca reper pentru spermatozoizii sănătoși, care includ:

  • Numărul de spermatozoizi
  • Morfologia sau forma spermatozoizilor
  • Motilitatea sau mișcarea spermatozoizilor

Acești parametri, spun medicii, încep să scadă după vârsta de 35 de ani.

Cum să îmbunătățești calitatea spermei și să lupți împotriva infertilității

Există câteva lucruri pe care bărbații le pot urma pentru a îmbunătăți probabilitatea de a avea spermatozoizi sănătoși și pentru a scăpa de problemele de infertilitate, care includ:

  1. Renunțarea la fumat: Bărbații, care sunt fumători înrăiți, produc spermatozoizi mai puțini decât nefumătorii. De asemenea, fumatul dăunează ADN-ului din spermatozoizi și provoacă infertilitate. Cu toate acestea, daunele pot fi inversate prin renunțarea la toate formele de fumat de tutun.
  2. Reducerea obezității: Obezitatea și excesul de greutate sunt semne ale multor probleme de sănătate, inclusiv infertilitatea. Pentru un bărbat obez, la orice vârstă, este dificil să aibă un copil din cauza calității inferioare a spermei. Pierderea kilogramelor poate îmbunătăți considerabil calitatea spermei.
  3. Reducerea consumului de alcool: Este important să reduceți cantitatea de alcool pe care o consumați. Consumul excesiv și consumul excesiv de alcool reduc numărul și calitatea spermatozoizilor, așa că doar o băutură pe zi este bine.
  4. Evitarea partidelor de sex neprotejate: Sexul neprotejat poate duce la boli cu transmitere sexuală care pot reduce calitatea spermei și pot bloca tuburile de spermă. Dacă aveți vreuna dintre boli, tratați-vă imediat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel