Sari la conținut

Ceasurile inteligente s-au dovedit a fi potențial mortale. Cercetătorii trag semnalul de alarmă

Foto: Unsplash

Ceasurile inteligente ar putea să vă compromită ritmul cardiac și să provoace șocuri inutile la nivelul organului, potrivit unor noi cercetări.

Monitorizarea stării de sănătate nu a fost niciodată mai ușoară decât în această eră a tehnologiei de vârf. Fie că vă aflați într-un metrou aglomerat sau că vă întâlniți cu prietenii la o cafea, o simplă privire aruncată pe un ceas inteligent vă poate pune la curent cu ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și tiparele de somn.

Cu toate acestea, un nou studiu al Universității din Utah avertizează că aceste dispozitive portabile ar putea fi potențial mortale pentru un mic grup de persoane.

De la ceasuri la inele, aparatele portabila ar putea interfera cu dispozitivele electronice implantabile cardiace, cum ar fi stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele cardioverter implantabile și dispozitivele de terapie de resincronizare cardiacă (CRT).

Acest lucru înseamnă că tehnologia concepută pentru a vă ține la curent cu starea dumneavoastră de sănătate ar putea, în schimb, să o compromită, potrivit unei noi cercetări, publicată în revista Heart Rhythm.

Foto: Unsplash

StudiuL ridică un semnal de alarmă

Autorul principal, Dr. Benjamin Sanchez Terrones, inginer informatician la Universitatea Utah din SUA, a declarat: „Acest studiu ridică un semnal de alarmă.

„Am făcut această lucrare în simulări și teste de laborator, urmând liniile directoare acceptate de Food and Drug Administration.

„Aceste gadgeturi interferează cu funcționarea corectă a dispozitivelor CIED pe care le-am testat.

„Aceste rezultate necesită studii clinice viitoare care să evalueze transpunerea constatărilor noastre la pacienții care poartă CIED-uri și folosesc aceste dispozitive portabile.”

Dispozitivele inteligente, inclusiv cântarele inteligente, utilizează o tehnică de detectare numită bioimpedanță, care emite un curent electric foarte mic, imperceptibil, în corpul dumneavoastră.

Cercetătorii au evaluat funcționarea a trei dispozitive CRT cardiace în timp ce aplicau același curent electric.

Dr. Sanchez Terrones a declarat: „Detectarea bioimpedanței a generat o interferență electrică care a depășit liniile directoare acceptate de Food and Drug Administration și a interferat cu buna funcționare a CIED.”

Simulările și testele de laborator au sugerat că acestea ar putea provoca șocuri inutile la nivelul inimii.

În cazul unui stimulator cardiac, care trimite mici impulsuri electrice către inimă atunci când aceasta bate prea încet, micul curent electric al bioimpedanței ar putea păcăli inima să creadă că bate suficient de repede, împiedicând stimulatorul să-și facă treaba.

Co-autorul, profesorul Benjamin Steinberg, a declarat: „Avem pacienți care depind de stimulatoare cardiace pentru a trăi.

Pacientul ar putea leșina sau chiar mai rău

„Dacă pacemakerul este derutat de interferențe, ar putea înceta să mai funcționeze pe durata în care este derutat.

„Dacă această interferență este pentru o perioadă prelungită, pacientul ar putea leșina sau chiar mai rău.”

Mai mult, cardiovertoarele-defibrilatoare implantabile nu acționează doar ca un stimulator cardiac, ci pot, de asemenea, să dea un șoc inimii pentru a restabili un ritm cardiac regulat.

Un dispozitiv portabil cu bioimpedanță ar putea păcăli defibrilatorul pentru a-i administra pacientului un șoc electric, care poate fi dureros.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel