marți, septembrie 29, 2020

Omenirea este amenințată de trei factori de risc majori, iar liderii lumii doresc să tragă un semnal de alarmă important.

Obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice sunt cele trei faţete ale aceleiaşi ameninţări care trebuie combătută la nivel global, potrivit unui raport publicat luni în revista medicală britanică ‘The Lancet’ şi citat de agenţiile EFE şi AFP.

Citește și:

Potrivit raportului, în ultimele două decenii cele trei ameninţări au fost abordate în mod separat, fapt ce a avut ca rezultat politici sterile care acum pot fi combătute prin noi metode.

O comisie formată din 43 de experţi proveniţi din 14 ţări a concluzionat că acest raport este “cheie” pentru a stabili un nou acord global în domeniul alimentar, care “să limiteze” influenţa politică a marilor industrii alimentare.

Citește și:

Experţii au subliniat că liderii mondiali trebuie să înăsprească regulile împotriva “puternicelor interese comerciale” şi să regândească “stimulentele economice globale” pentru a lupta împotriva obezităţii, malnutriţiei şi schimbărilor climatice.

Potrivit autorilor raportului, aceste trei probleme împărtăşesc “factori comuni”, care convieţuiesc “în timp şi spaţiu”, ceea ce trebuie să aibă ca rezultat “soluţii comune”. De exemplu, notează ei, sistemele alimentare provoacă nu doar obezitate, ci şi malnutriţie, generând totodată între 25 şi 30 % dintre emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește și:

Fenomenele climatice extreme, precum seceta, pot lipsi populaţii întregi de hrană sau pot duce la o escaladare a preţurilor la fructe şi legume, ceea ce ar avea ca efect o creştere a consumului de alimente industriale.

“Trebuie să recunoaştem aceste conexiuni şi să implementăm acţiuni triple care să combată totul simultan”, este de părere Corinna Hawkes, profesoară la City University din Londra, şi una din conducătorii cercetării.

Potrivit autorilor raportului, multinaţionalele industriei alimentare (denumite ‘Big Food’) trebuie să fie încadrate în acelaşi mod ca şi industria tutunului. “Alimentele sunt în mod evident diferite de tutun, pentru că sunt indispensabile vieţii, nu este însă cazul alimentelor dăunătoare sănătăţii, aşa-numite ‘junk food'”, notează experţii.

Printre măsurile propuse de acest raport se numără stabilirea unei convenţii-cadru de sisteme alimentare echitabile şi sustenabile, restricţionarea influenţei alimentelor industriale prin reducerea stimulentelor economice şi mobilizarea societăţii civile pentru a conştientizarea importanţa sănătăţii.

Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de carne roşie prin creşterea taxelor, etichetarea mai eficientă a alimentelor, promovarea transportului prin intermediul infrastructurilor şi creşterea investiţiilor în strategii de marketing pentru a promova activitatea fizică.

”Aceste acţiuni trebuie să fie combinate cu o economie mai sănătoasă”, a precizat Hawkes, care a pledat pentru o colaborare mai strânsă cu responsabilii sectorului privat pentru a putea combate aceste trei mari ameninţări.

Potrivit OMS, 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare şi cancer. În acelaşi timp, 462 de milioane de adulţi suferă de malnutriţie, scrie Agerpres.

Parteneri