Sari la conținut

Cei mai importanți factori de risc care amenință omenirea. Previziuni sumbre ale liderilor mondiali

Omenirea este amenințată de trei factori de risc majori, iar liderii lumii doresc să tragă un semnal de alarmă important.

Obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice sunt cele trei faţete ale aceleiaşi ameninţări care trebuie combătută la nivel global, potrivit unui raport publicat luni în revista medicală britanică ‘The Lancet’ şi citat de agenţiile EFE şi AFP.

Potrivit raportului, în ultimele două decenii cele trei ameninţări au fost abordate în mod separat, fapt ce a avut ca rezultat politici sterile care acum pot fi combătute prin noi metode.

O comisie formată din 43 de experţi proveniţi din 14 ţări a concluzionat că acest raport este „cheie” pentru a stabili un nou acord global în domeniul alimentar, care „să limiteze” influenţa politică a marilor industrii alimentare.

Experţii au subliniat că liderii mondiali trebuie să înăsprească regulile împotriva „puternicelor interese comerciale” şi să regândească „stimulentele economice globale” pentru a lupta împotriva obezităţii, malnutriţiei şi schimbărilor climatice.

Potrivit autorilor raportului, aceste trei probleme împărtăşesc „factori comuni”, care convieţuiesc „în timp şi spaţiu”, ceea ce trebuie să aibă ca rezultat „soluţii comune”. De exemplu, notează ei, sistemele alimentare provoacă nu doar obezitate, ci şi malnutriţie, generând totodată între 25 şi 30 % dintre emisiile de gaze cu efect de seră.

Fenomenele climatice extreme, precum seceta, pot lipsi populaţii întregi de hrană sau pot duce la o escaladare a preţurilor la fructe şi legume, ceea ce ar avea ca efect o creştere a consumului de alimente industriale.

„Trebuie să recunoaştem aceste conexiuni şi să implementăm acţiuni triple care să combată totul simultan”, este de părere Corinna Hawkes, profesoară la City University din Londra, şi una din conducătorii cercetării.

Potrivit autorilor raportului, multinaţionalele industriei alimentare (denumite ‘Big Food’) trebuie să fie încadrate în acelaşi mod ca şi industria tutunului. „Alimentele sunt în mod evident diferite de tutun, pentru că sunt indispensabile vieţii, nu este însă cazul alimentelor dăunătoare sănătăţii, aşa-numite ‘junk food'”, notează experţii.

Printre măsurile propuse de acest raport se numără stabilirea unei convenţii-cadru de sisteme alimentare echitabile şi sustenabile, restricţionarea influenţei alimentelor industriale prin reducerea stimulentelor economice şi mobilizarea societăţii civile pentru a conştientizarea importanţa sănătăţii.

Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de carne roşie prin creşterea taxelor, etichetarea mai eficientă a alimentelor, promovarea transportului prin intermediul infrastructurilor şi creşterea investiţiilor în strategii de marketing pentru a promova activitatea fizică.

”Aceste acţiuni trebuie să fie combinate cu o economie mai sănătoasă”, a precizat Hawkes, care a pledat pentru o colaborare mai strânsă cu responsabilii sectorului privat pentru a putea combate aceste trei mari ameninţări.

Potrivit OMS, 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare şi cancer. În acelaşi timp, 462 de milioane de adulţi suferă de malnutriţie, scrie Agerpres.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel