Sari la conținut

Cel mai benefic supliment pentru creier, esențial în toate etapele vieții. Crește coeficientul de inteligență și previne pierderea memoriei

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Cel mai bun supliment pentru memorie. Uleiul de pește este un supliment alimentar popular care poate fi cumpărat fără rețetă, extras din pește gras precum sardine, hamsii, macrou și somon.

Uleiul de pește conține, în principal, două tipuri de acizi grași omega-3 – acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), care sunt bine cunoscute pentru sănătatea inimii și beneficiile asupra pielii.

Pe lângă toate acestea, uleiul de pește are, de asemenea, un impact incredibil asupra creierului, mai ales atunci când vine vorba de pierderi ușoare de memorie și depresie.

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește sunt grăsimi polinesaturate cu beneficii majore asupra creierului și sănătății mintale.

Uleiul de pește conține în principal două tipuri de acizi grași omega-3 – EPA și DHA. Acești doi acizi grași sunt componente ale membranelor celulare și cu un puternic efect antiinflamator. De asemenea, au un rol cheie în dezvoltarea organismului și în meținerea sănătății inimii.

În dieta umană, EPA și DHA se găsesc aproape exclusiv în peștele gras și în uleiul de pește. Cum majoritatea oamenilor nu consumă cantitatea de pește recomandată, este posibil să aibă deficit de EPA și DHA.

Cel mai bun supliment pentru creier

Organismul mai poate produce EPA și DHA din alt Omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). ALA se găsește într-o serie de surse alimentare, cum ar fi nucile, semințele de in, semințele de chia, uleiul de canola, soia și uleiul de soia. Cu toate acestea, organismul uman nu pot converti ALA în EPA și DHA foarte eficient, estimările raportând că mai puțin de 10% din cantitatea de ALA consumată este transformată în EPA sau DHA

Așadar, suplimentele cu de pește pot fi o opțiune bună, în special pentru cei care nu mănâncă suficient pește, dar vor să aibă parte de beneficiile acizilor grași Omega-3 asupra sănătății.

Acizii grași Omega-3 EPA și DHA sunt esențiali pentru funcționare și pentru dezvoltarea normală a creierului de-a lungul tuturor etapelor vieții.

EPA și DHA au un rol important pentru creierul în curs de dezvoltare al copiilor. Mai multe studii chiar au demonstrat că femeile însărcinate care au consumat pește sau de ulei de pește au avut copii cu un coeficient de inteligență mai crescut.

Acești acizi grași sunt, de asemenea, vitali pentru menținerea funcției normale a creierului de-a lungul vieții, păstrând sănătatea membranelor celulare și facilitând comunicarea între celulele creierului, potrivit studiilor.

În cazul vârstinicilor, un nivel scăzut de DHA în sânge a fost asociat cu o dimensiune mai mică a creierului, un semn al îmbătrânirii accelerate a creierului.

Omega-3 îmbunătățește memoria în cazul persoanelor cu Alzheimer

Studiile arată clar cât de important e să vă asigurați că dieta voastră conține destui acizi grași Omega-3 pentru a evita unele dintre aceste efecte dăunătoare asupra funcției și dezvoltării creierului.

Acizii grași Omega-3 găsiți în uleiul de pește joacă un rol important în funcția și dezvoltarea creierului. Există, de asemenea, cercetări care arată că uleiul de pește poate îmbunătăți funcția cerebrală în cazul persoanelor cu probleme de memorie, precum cele cu boala Alzheimer sau cu alte deficiențe cognitive.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență și are un  impact major asupra funcției creierului și a calității vieții în cazul a milioane de adulți în vârstă. Găsirea unui supliment care ar putea îmbunătăți funcția creierului în cazul acestei categorii de populație ar fi o descoperire majoră.

Din păcate, nu s-a găsit nicio dovadă convingătoare că suplimentele Omega-3 precum uleiul de pește îmbunătățesc funcția creierului la persoanele care au deja boala Alzheimer în stadiu avansat.

Pe de altă parte, mai multe studii au sugerat că administrarea suplimentelor de ulei de pește poate îmbunătăți funcția creierului la persoanele cu tipuri mai ușoare de afecțiuni ale creierului, cum ar fi deficiența cognitivă ușoară (MCI) sau declinul cognitiv legat de vârstă.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: