Sari la conținut

Cel mai MODERN centru integrat de MEDICINĂ NUCLEARĂ a fost inaugurat la SPITALUL MILITAR. Care sunt COSTURILE serviciilor medicale LA CERERE

Spitalele de stat pot oferi servicii medicale contra-cost, pentru a-și mări veniturile. Dar, în Bucureşti, mulţi manageri fie nu ştiu acest lucru, fie nu-și dau interesul. Ministrul Sănătății Sorina Pintea a aplicat această procedură încă din 2013 la SJ din Baia Mare pe care l-a manageriat și s-a declarat surprinsă că încă nu se cunoaște legislația, potrivit stirileprotv.ro.

Sunt puține spitalele în care se fac investigații pe care bolnavii să le plătească atunci când se termină banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

La Spitalul Militar a fost inaugurat cel mai modern centru integrat de medicină nucleară în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice din toată Europa. Dr. Raluca Mititelu, de la Spitalul Militar, a declarat: „Ne va ajuta să punem mai uşor diagnosticul şi să facem tratamente personalizate.″

Investiţia în Sistemul Discovery MI digital Ready şi în tehnologia QClear asigură,  în segmentul serviciilor de imagistică, toate facilităţile necesare pentru stabilirea unui diagnostic precis, datorită tehnologiei de ultimă generaţie şi, implicit, a următoarelor performanţe medicale: creşterea eficienţei în detectarea leziunilor mici (sub 2 mm); eliminarea ipotezelor medicale prin intermediul diagnosticului diferenţial şi stabilirea conduitei terapeutice ulterioare, medicale şi/ sau chirurgicale; monitorizarea eficienţei schemei de tratament şi, la nevoie, ajustarea acesteia; creşterea vitezei de scanare cu posibilităţi tehnologice multiple de reconstrucţie a imaginii.

Tehnologia oferă posibilitatea realizării de investigaţii neinvazive de specialitate, utilizând orice radiotrasor existent pe piaţa investigaţiilor imagistice de profil, generând imagini funcţionale şi moleculare care indică alterările organelor şi ţesuturilor explorate, fără efecte secundare. Toate acestea, realizându-se în condiţiile administrării unei doze minime de radiaţie, fără a influenţa, în vreun fel, calitatea diagnosticului.

Sistemul SPECT CT Discovery 670 DR permite poziţionarea în diferite unghiri de scanare (de la 0,90 la 180 grade), fapt ce favorizează investigaţiile în mai multe arii de interes. Din perspectiva analizei cost-beneficiu, aplicată în sistemul asigurărilor de sănătate, Centrul dispune de staţii de postprocesare, ce permit stocarea, analizarea, compararea şi prelucrarea imaginilor provenite din Centrul integrat de medicină nucleară cu cele din alte laboratoare de profil din SUUMC, cât şi din alte unităţi medicale, din ţară şi din străinătate, chiar dacă imaginile au fost realizate pe alte sisteme radiologice. Acest fapt oferă avantajul de a realiza o comparaţie dintre examinările anterioare,  fără a fi nevoie de investigaţii suplimentare.

Investiţia trece de 4 milioane de euro, iar banii au venit de la spital şi de la Ministerul Apărării. Mihai Fifor a dat asigurări că va debloca posturi pentru personalul medical.

Pacienţii spitalului vor avea parte de investigaţii gratuite, însă uşile sunt deschise pentru toţi bolnavii.

Florentina Ioniţă Radu, managerul Spitalului Militar, a declarat: „Facem şi servicii medicale la cerere.”

Când banii de la CNAS se vor termina sau dacă pacienții nu sunt asiguraţi, se pot face programări, iar investigaţiile se plătesc. Evident, pacienții internaţi aici nu intră în această categorie. Ei nu vor plăti nimic. Iar spitalul poate face consultaţii cu 50 de lei, radiografii cu 60 de lei, examinări CT sau RMN cu până la 1800 de lei. O colonoscopie costă 156 lei, o endoscopie 247 lei, tratamentul unei plăgi 179 lei, o ecografie cardiacă 110 lei, radiografiile la coloană variază între 49 și 70 lei.

Şi Spitalul Universitar din Capitală acordă servicii medicale la cerere. Doctorii le pot face analize pacienţilor care nu mai vor să stea pe listele de aşteptare până când vine următoarea tranșa de bani de la stat, aşa că le plătesc. Banii pot fi investiţi apoi în aparatura medicală, în renovare sau pentru creşterea salariilor medicilor.

În prezent, spitalele de stat nu îşi valorifică resursele, iar pacienții acuză că sunt trimiși de la stat, la privat, pentru a-și face analizele.

În unele cazuri, laboratoarele de analize au fost externalizate şi spitalele plătesc pentru orice investigaţie făcută pacienţilor asiguraţi la stat.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel