Sari la conținut

Cel mai nociv aliment pentru creier. Prof. Vlad Ciurea: Trebuie să-l uităm

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce îi place creierului

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR, a atras atenția că există un aliment, prezent în toate bucăriile românilor, care este cel mai mare duşman al creierului.

Zahărul, căci despre el este vorba, a fost dintotdeauna parte a dietei noastre și este prezent și în alimentele la care nu te aștepți!

Cel mai nociv aliment pentru creier. Prof. Vlad Ciurea: Trebuie să-l uităm

Este vorba despre alimentele pe care le consumăm zilnic, de multe ori fără să ne dăm seama, precum pâine, unele iaurturi, fast-food, muştar, sosuri, cereale, conserve.

Printre acestea se numără nucile şi seminţele care conţin grăsimi bune, dar şi fructele, legumele proaspete.

„Nucile, semințele de dovleac, toate legumele, fructele (afine, mure) – toată compoziția lor se duce direct în creier.

De zahăr, trebuie să uităm, să nu-l consumăm. Facem tot ce este posibil să nu-l consumăm, mai ales zahărul rafinat.

Ne luăm zahărul din amidon, din pâine, din fructe, din miere, dar nu zahărul acesta rafinat, care este un dușman al creierului.

Miere putem să mâncăm din când în când”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Bolile provocate de consumul exagerat de zahăr

Potrivit unui studiu publicat în Jama Internal Medicine, există corelație între consumul excesiv de zahăr și creșterea riscului de a muri din cauza bolilor de inimă.

Studiul realizat de-a lungul a 15 ani, persoanele care consumă calorii din zahăr într-o proporție încadrată între 17% și 21%, își cresc riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu până la 38%. Astfel, cu cât aportul de zahăr adăugat este mai mare, cu atât este mai mare riscul de a muri din cauza unor boli de inimă.”

  • Se știa deja că zahărul afectează sănătatea inimii, însă studiul menționat arată că există mai multe conexiuni indirecte între zahăr și bolile de inimă. De exemplu, cantitățile mari de zahăr supraîncarcă ficatul. Grăsimile care afectează ficatul se transformă în boli hepatice, care contribuie la diabet, iar acesta, la rândul său, duce la creșterea apariției bolilor de inimă.
  • De asemenea, consumul de prea mult zahăr poate conduce la creșterea arterială, fiind o cale patologică către bolile de inimă.
  • Conform Organizației Mondiale a Sănătății bolile cavității orale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni. Cariile dentare şi boala parodontală reprezintă în  acest moment cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume.

Răspândirea la scară mare a acestor boli este strâns legată de stilul de viaţă şi în special de un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel